Tornar

Postals d'altres mons

Postals d’altres mons

El planetari del CosmoCaixa ens porta de viatge a explorar els sorprenents paisatges del nostre sistema solar.

En les últimes dècades, diversos vehicles motoritzats enviats a la superfície de Mart ens han permès descobrir aspectes del paisatge del planeta roig que desconeixíem. Nombroses sondes han viatjat fins a les proximitats de Saturn, Júpiter i els seus satèl·lits i ens han brindat reveladores imatges. Telescopis de tota mena ens han apropat la vista als planetes del sistema solar des de les primeres observacions de Galileo Galilei. I l’astronomia ens ha donat moltes, moltes respostes sobre els mons més propers. Ara, fins al 4 de setembre, el CosmoCaixa, ens convida a descobrir els secrets dels planetes i llurs satèl·lits a través de la projecció fulldome anomenada Postals d’altres mons.

Des de les primeres imatges dels cràters de la superfície de Mart, preses per la sonda Mariner 4 l’any 1965, la cursa espacial ha permès conèixer com és la superfície de pràcticament tots els planetes del sistema solar i bona part dels seus satèl·lits. Amb el pas dels anys, la ciència-ficció, que durant molts anys ens ha despertat la imaginació de com són els altres mons o, fins i tot, quins habitants hi podrien viure, s’ha anat convertint en coneixement basat en l’evidència científica.

De fet, la realitat constatada gràcies a les ciències de l’espai en molts casos va més enllà de la mateixa ficció, tal com queda palès en la projecció. Aquesta parteix de totes aquestes imatges recollides en les últimes dècades per mostrar-nos l’aspecte real dels nostres planetes i satèl·lits veïns: la coberta glaçada d’Europa, les terribles tempestes de Júpiter, els llacs de metà de Tità, la cara oculta de la Lluna, els volcans de sofre d’Io… Un viatge de centenars de milions de kilòmetres que us portarà dels racons més tòrrids de Mercuri, a les proximitats del Sol, al llunyà, gèlid i desolat planeta nan Plutó.

Us embarqueu a la nau espacial del planetari? Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 15 juliol 2022
  • Comparteix