Tornar

Biblioteca Gabriel García Márquez

Suma Arquitectura guanya un Premi Ciutat de Barcelona per la Biblioteca Gabriel García Márquez

També l'han obtingut l'Associació Punt de Referència en la categoria d'Educació, i l'Esbart Ciutat Comtal, en la de Cultures populars i comunitàries.

Els jurats dels Premis Ciutat de Barcelona 2022 en les categories d’Arquitectura, urbanisme i disseny; Educació, i Cultures populars i comunitàries han fet públics els seus veredictes. Els premis tenen una dotació de 9.500 € i es lliuraran el 15 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

En Arquitectura, urbanisme i disseny, el jurat, integrat per Kathrin Golda-Pongratz (presidenta), Pau de Solà-Morales, Ariadna Parreu, Eva Franch i Oscar Guayabero, ha acordat per unanimitat atorgar el premi a Suma Arquitectura (Elena Orte i Guillermo Sevillano), arquitectes de la Biblioteca Gabriel García Márquez, de Sant Martí de Provençals. Segons el jurat, el projecte resol els aspectes materials, ambientals, espacials i urbans d’un programa bibliotecari complex i innovador, que dona un servei social, cultural i educatiu al barri més enllà de les tipologies habituals. L’edifici proporciona un refugi climàtic i un espai referencial i icònic, amb una materialitat que representa els valors d’una ciutat sostenible i oberta a la lectura i la cultura. L’execució del projecte destaca les experiències hàptiques i sensorials, i crea un espai íntim i pròxim que ens convida a repensar el futur de les biblioteques.

En la categoria d'Educació, el jurat format per Fathia Benhammou Lachiri (presidenta), Eulàlia Esclapés Turró, Laia Colell, Eulàlia Bosch i Mireia Estrada ha decidit per unanimitat atorgar el premi a l’Associació Punt de Referència pel projecte Referents. En destaca la seva capacitat de generar vincles i espais de seguretat emocionals, lingüístics i socials amb els joves extutelats, des del compromís ciutadà i l’acompanyament educatiu.

Pel que fa a Cultures populars i comunitàries, el Premi Ciutat de Barcelona s'ha atorgat per unanimitat a l’espectacle EN5D, de l’Esbart Ciutat Comtal. El jurat, format per Ester Bonal (presidenta), Roger Gispert, Oriol Cendra Planas, Joan Sànchez i Fàtima Ahmed, destaca que la producció és una proposta valenta, amb una mirada innovadora de la dansa tradicional i d’arrel. Es valora de manera especial la voluntat de trencar estereotips i rols de gènere en el disseny coreogràfic i de vestuari amb una aposta per una concepció de la cultura popular oberta i dinàmica. En aquesta mateixa categoria, el jurat fa una menció especial al calendari de celebracions del 2022 del Grup Interreligiós del Raval (GIR), perquè visibilitza la diversitat cultural i religiosa del barri. El calendari del 2022, que dissenyen de manera col·lectiva les entitats implicades, incorpora una guia didàctica pensada per treballar, des del diàleg intercultural, aquesta diversitat als centres educatius. Aquesta iniciativa esdevé un referent per repensar el cicle festiu de la ciutat.

Consulteu aquí els guanyadors i guanyadores dels Premis Ciutat de Barcelona literaris.

Data de publicació: Dijous, 26 Gener 2023
  • Comparteix