Tornar

Jugadors de petanca a Ciutat Meridiana

Les mil cares de Barcelona

Un assaig fotogràfic retrata els deu barris de la primera edició del Pla de Barris.

Dijous 12 de maig a les 18.30 h, la sala 4 de La Virreina Centre de la Imatge acull la presentació de l'assaig Setze barris. Mil ciutats, un llibre que recull les fotografies i entrevistes de nou fotògrafs i fotògrafes que van fer una immersió als deu primers barris del Pla de Barris, tasca que van dur a terme amb la col·laboració del veïnat. Totes aquestes instantànies s'han incorporat al fons de l'Arxiu Fotogràfic de la ciutat, mentre que la publicació és fruit de la col·laboració entre el Pla de Barris, l'Arxiu Fotogràfic i Serveis Editorials de l'Ajuntament de Barcelona. A la presentació hi participaran el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat i regidor del Pla de Barris, Jordi Martí, la fotògrafa Tanit Plana, l’antropòloga experta en urbanisme i catedràtica de la Universitat de Berkeley, Teresa Caldeira, i Valentín Roma, editor de la publicació, juntament amb Tina Moll.

El llibre, de 304 pàgines, té com a autors i autores el ja citat Valentín Roma i Ruido Photo (Edu Ponces i Toni Arnau), Anna Oswaldo Cruz, Joan Tomàs, Pau Faus, Julia Montilla, Xavier Ribas, Mònica Roselló, Werker Collective (Marc Roig Blesa i Rogier Delfos) i la també ja citada Tanit Plana, mentre que els barris retratats són Ciutat Meridiana i Torre Baró, Sant Genís dels Agudells i La Teixonera, Trinitat Vella i Vallbona, Raval Sud i Gòtic Sud, El Besòs i el Maresme, Bon Pastor i Baró de Viver, Trinitat Nova i Les Roquetes, La Verneda i La Pau, i Marina del Port i Marina del Prat Vermell. La publicació ofereix una mirada més complexa, real i justa de la Barcelona dels últims anys amb un relat que es contraposa a la visió centralista del discurs hegemònic habitual, amb aquest projecte que tenia per objectiu documentar els barris amb dues escales: la feina al territori i el llibre fotogràfic.

El lector o lectora hi trobarà des d'imatges de les condicions laborals als polígons fins a usos de l'espai públic, així com també sobre la importància del veïnat en la construcció de la fisonomia arquitectònica d’un barri. A més de les imatges, la publicació inclou entrevistes amb les i els fotògrafs sobre el desenvolupament de la tasca, un assaig de l’antropòloga urbana Teresa Caldeira entorn de les noves formes de vida col·lectiva i les transversalitats en les grans urbs, i un article de Frits Giersberg sobre la història de les missions fotogràfiques institucionals des de finals del segle XIX fins a l’actualitat.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 12 maig 2022
  • Comparteix