Tornar

Pla Barcelona Ciència 2020-2023

Reimpulsem el Pla Barcelona Ciència en un context de pandèmia

L’Ajuntament ha obert un procés participatiu a tota la ciutadania per presentar propostes a través de la plataforma decidim.barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona està revisant el Pla Barcelona Ciència 2020-2023 per tal d’adaptar-lo al context de pandèmia. El pla fou presentat oficialment el 10 de març del 2020, just abans que esclatés la crisi per la covid-19. Ara, el pla es vol adequar a la nova realitat generada a causa d’aquesta pandèmia, donat el seu gran impacte sanitari, social i econòmic. En el marc d’aquesta revisió s’ha obert a la ciutadania el procés de participació Reimpulsem el Pla de Ciència, a través de la plataforma decidim.barcelona. Entre els dies 12 de febrer i 12 de març, qualsevol persona podrà fer-hi aportacions.

El Pla Barcelona Ciència 2020-2023 és el document municipal estratègic per impulsar una política de ciència i universitats en l’àmbit de ciutat i convertir-la en capital europea en recerca i innovació. El document s’estructura en 4 eixos, 15 objectius i 51 accions i amb aquest procés participatiu es vol reformular alguns aspectes del pla per adaptar-lo a les incerteses i els neguits sorgits arran de la crisi sanitària. Això implica establir un escenari consistent que permeti el diàleg i la col·laboració entre la ciutadania, la comunitat científica i universitària, i l’Ajuntament de Barcelona per tal d’enfrontar els nous reptes derivats de la pandèmia.

La crisi de la covid-19 ha evidenciat la importància del coneixement i la recerca com a eines clau de la governança de la ciutat. El coronavirus ha obert nombrosos debats públics al voltant de l’ètica i la democratització de la ciència, la qual cosa implica tenir coneixements i capacitat crítica per prendre decisions individuals i col·lectives ben raonades, així com per evitar la desinformació. Al seu torn, incrementar la cultura científica ciutadana per respondre a l’embat de la pandèmia requereix fomentar la comunicació, la divulgació i l’educació en totes les edats per despertar noves vocacions.

La promoció de la ciència i la innovació és així mateix un motor fonamental en la recuperació de la ciutat postcovid-19. Per exemple, la transferència de coneixement i tecnologia poden facilitar mesures que contribueixin a millorar la resiliència de la ciutat després d’aquest episodi, a rescatar sectors molt castigats per la pandèmia com l’artístic i a protegir a aquells col·lectius més vulnerables dels riscos sanitaris. L’abast global de la pandèmia requereix respostes també globals. Aquest fet subratlla la rellevància de consolidar el treball multilateral, de diàleg i en xarxa amb altres ciutats europees per trobar solucions als nous reptes tan urbans com a gran escala.

L’obertura d’un procés participatiu als ciutadans i ciutadanes té com a objectiu de culminar aquesta revisió del Pla. A través del procés es facilitaran les eines i els espais telemàtics perquè la ciutadania i el teixit científic puguin aportar aquelles propostes que considerin oportunes i generar debats al voltant de les iniciatives sorgides. A més, està previst programar sessions de debat i treball virtuals durant la primera setmana de març, que completaran aquesta part del procés. Es preveu que el pla revisat i adaptat a la situació de pandèmia es pugui presentar a finals del mes de març.

Trobeu tota la informació del procés participatiu al web de decidim.barcelona i més informació sobre el Pla Barcelona Ciència 2020-2023, aquí.

Data de publicació: Dilluns, 08 Febrer 2021
  • Comparteix