Tornar

John Berger
Una fotografia d'Antoni Miralda

Berger, Akerman i Deligny, entre els autors del 2023 a La Virreina Centre de la Imatge

L'espai programarà al llarg de l'any cinc exposicions monogràfiques i tres de col·lectives, amb una mirada a creadors fonamentals en diverses ruptures epistemològiques, polítiques i estètiques. 

La nova temporada de La Virreina Centre de la Imatge vol aprofundir en la recapitulació crítica sobre autors i autores fonamentals en les diverses ruptures epistemològiques, polítiques i estètiques des dels anys 50 del segle passat fins al present, amb una especial intensitat sobre aquells i aquelles que operen en el camp expandit de l’audiovisual. En aquesta línia, durant el 2023 l'espai programarà cinc exposicions monogràfiques, dedicades a John Berger, Chantal Akerman, Fernand Deligny, Inmaculada Salinas i Antoni Miralda, a les quals cal sumar tres col·lectives: La ciutat en disputa, Antifuturisme Cimarrón i Línies dures. Edificis, disseny i urbanisme a Barcelona (1949-1975). Aquesta última l'acollirà l’antiga seu de l'editorial Gustavo Gili.

La programació expositiva del 2023 arrencarà amb dos projectes que investiguen les tensions entre el dret a l'espai públic i la cosmètica urbana. La ciutat en disputa. Experiments col·lectius entorn de l’habitatge social al sud d’Europa (1949-1976) presentarà una revisió de l’habitatge social que interpel·la les maneres en què històricament s’entrecreuaren arquitectura i conflicte, des de la reconstrucció neorealista de la Itàlia de la postguerra, passant pels poblats dirigits a Espanya fins a l’experiència del SAAL a Portugal. Pel que fa a Línies dures. Edificis, disseny i urbanisme a Barcelona (1949-1975), en coproducció amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), reunirà 32 casos d’estudi en què es varen prioritzar els problemes constructius davant de les justificacions estètiques i que, vistos en perspectiva, constitueixen «línies dures» respecte a les tendències hegemòniques en el camp de l’arquitectura, el disseny i l’urbanisme de Barcelona de cada període. Hi haurà fotografies dels principals autors documentals d'arquitectura dels anys 50, 60 i 70, especialment de Francesc Català-Roca, de qui es presenta una selecció dels seus reportatges sobre l'edifici de l'editorial Gustavo Gili. L'altra exposició col·lectiva és Antifuturisme Cimarrón, i tindrà dues seus simultànies, el Santa Mònica i La Virreina Centre de la Imatge. Hi haurà obres de quinze artistes i col·lectius activistes i comunitaris que han estat treballant en un seminari/laboratori des del 2021 per reflexionar entorn de diferents qüestions sobre Europa.

Les sales de la planta baixa acolliran, a partir del març, Veus al bosc, d’Inmaculada Salinas, una proposta específica per a aquest espai que consisteix en la presentació de tretze treballs inèdits amb els tretze martiris patits per Santa Eulàlia com a fil conductor. Les peces dissenteixen no només de les convencions socials, sinó també de certs sectors que criminalitzen el desig i restringeixen el gènere. I al maig arribarà Permanent Red, títol de la mostra sobre la repercussió ideològica de l’obra de John Berger (Hackney, Londres, 1926 - París, 2017), un dels autors de referència entre els qui, a mitjan del segle XX, van qüestionar les interpretacions formalistes sobre com calia llegir les imatges des de la contemporaneïtat. Hi haurà dibuixos, fotografies, peces audiovisuals i documents inèdits des d'un punt de vista museogràfic, cedits pels hereus de l’escriptor anglès i per diversos arxius i col·leccions de tot el món. I a finals de juny obrirà les portes una exposició d'Antoni Miralda com a fotògraf de moda per a la revista Vogue durant els anys 60 i principis del 70.

Primera monogràfica sobre la cineasta pionera Chantal Akerman

L'exposició dedicada a Chantal Akerman (Bruselas, 1950 - París, 2015), una de les autores clau del cinema feminista i independent europeu dels últims cinquanta anys, serà la primera monogràfica sobre la cineasta en un museu de l'Estat espanyol. S'inaugurarà el 3 de novembre. Pionera a investigar les possibilitats expositives dels treballs fílmics, a final dels 90 va començar a fer nombroses videoinstal·lacions que es van exhibir en institucions i esdeveniments d’arreu del món. I la mostra Llegendes del rai recollirà les formes experimentals dutes a terme per l'escriptor i cineasta francès Fernand Deligny a Cévennes, al sud de França, on va establir una xarxa informal de suport a infants autistes des del 1967 fins als anys 80.

La Virreina Centre de la Imatge també anuncia per al 2023, entre altres iniciatives, la publicació de diversos llibres: un a càrrec de Pilar Parcerisas sobre Joseph Beuys; Gràfiques de la revolta, investigació a cura d’Òscar Guayabero, i Enfocades!, en el marc del centenari de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 16 Desembre 2022
  • Comparteix