Tornar

Charles Darwin al Museu d'Història Natural de Londres

Relació o coincidència?

Una xerrada divulgativa sobre l’evolució dels éssers vius i la biologia del càncer.

Fa 160 anys des que el naturalista Charles Darwin va publicar el seu cèlebre llibre L’origen de les espècies on exposava les bases de la teoria de l’evolució per selecció natural. Aquella obra va suposar un canvi revolucionari en la manera de comprendre la biologia, però també va impactar en molts altres àmbits, entre ells, la medicina. Per donar a conèixer la relació que hi ha entre l’evolució dels éssers vius i el càncer, la investigadora Eugènia Mato pronunciarà una xerrada el dijous 14 de novembre al Centre Cívic Guinardó, en el marc del seu programa divulgatiu Aula 141.

Segons la teoria proposada per Darwin, els éssers vius evolucionen gràcies al filtre de la selecció natural. Els organismes més ben adaptats a l’entorn sobreviuen i els menys adaptats desapareixen. Per exemple, un conill blanc que viu en zones fredes passarà molt més desapercebut en moure’s per sobre la neu que un conill bru, el qual de seguida es posarà en el punt de mira de qualsevol depredador. El primer estarà millor adaptat a un entorn nival i tindrà més números de sobreviure que el segon.

L’adaptació d’un ésser viu al seu entorn ve marcada per l’atzar. Les mutacions són alteracions aleatòries de la informació dels gens que es tradueixen en canvis de les característiques fisiològiques i dels trets físics dels organismes. Són aquestes mutacions les que poden fer que un organisme mostri uns caràcters que afavoreixin la seva supervivència (pelatge blanc, en l’exemple del conill). D’aquesta manera, les espècies muten per atzar i si aquests canvis suposen una millor adaptació a l'entorn, poden sobreviure, evolucionar i donar lloc a noves espècies.

Les mutacions són, per tant, el motor de l’evolució, i alhora estan a la base del càncer. Les cèl·lules humanes i de qualsevol altre ésser viu es divideixen moltes vegades al llarg de la seva vida. En aquestes divisions, les cèl·lules produeixen errors a l’hora de duplicar el seu ADN (mutacions) que es van acumulant a les següents generacions cel·lulars. En un moment donat, aquestes mutacions poden desencadenar una multiplicació descontrolada de les cèl·lules i formar un tumor. És a dir, càncer i evolució tenen molt en comú. Pot el coneixement que tenim sobre evolució i càncer tenir implicacions a l’hora de dissenyar teràpies contra aquesta malaltia? Descobriu-ho en aquesta apassionant xerrada.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dilluns, 11 novembre 2019
  • Comparteix