Tornar

Una imatge del planeta Terra amb el perfil d'unes ciutats gegantines que deixen veure els edificis des de l'espai

La relació entre ciutat i neoliberalisme, al curs 'Espectres del fet urbà'

Quina relació hi ha entre les ciutats en les quals vivim, el capitalisme i el neoliberalisme? Us responen en un curs que es titula Espectres del fet urbà i que consta de sis sessions que, del 27 de maig al 29 de juliol, podeu seguir a la xarxa.

El curs és una de les propostes d'investigació que us fa [La Virreina] Centre de la Imatge i que proposen un debat col·lectiu a partir de sabers crítics, activismes i produccions culturals antagonistes. En aquest cas, imparteixen el curs la periodista, investigadora en art i curadora independent xilena Nancy Garín, experta en qüestions que van de l'arxiu i la memòria al decolonialisme, i l'arquitecte i pensador Antoine Silvestre, un especialista en les relacions entre ciutat, capitalisme i urbanisme. Una de les sessions, la del 26 de juny, anirà a càrrec de Jonas Staal, un artista visual que aborda en les seves creacions la relació entre art, propaganda i democràcia.

Tots tres ens oferiran material per reflexionar sobre el fet urbà i les relacions que aquest entorn estableix amb algunes de les pràctiques predadores pròpies del capitalisme i el neoliberalisme, però també sobre la condició de les grans urbs com a espai i objecte de les lluites socials. Quina és la relació en el món modern entre conceptes com el desenvolupament econòmic, la urbanització, la colonialitat o la cultura? I és que potser el fet urbà no és més que l'expressió física i geogràfica d'una negociació entre el capitalisme i els territoris en els quals s'expandeix.

Totes aquestes qüestions es desenvoluparan en sis sessions que comencen el dimecres, 27 de maig, (de les 18 a les 19.15 h), quan podreu assistir a una Introducció al taller i al concepte d'urbanitat. La sessió, igual que les posteriors, la podreu seguir mitjançant la plataforma Zoom seguint aquest enllaç (l'ID per accedir a la reunió serà el 847 2825 2651​).

A partir d'aquí, cada dimecres (tret del 25 de juny, que és dijous, i el 15 de juliol, quan no hi ha sessió), tindreu trobades, sempre a la mateixa hora, sobre les Teories urbanes i geopolítica en el capitalocè (10 de juny); L'art com a infraestructura (25 de juny, a càrrec de Jonas Staal); Processos predadors i lluites socials per —o a través— del fet urbà I (8 de juliol); Processos predadors i lluites socials per —o a través— del fet urbà II (22 de juliol); i Reflexions urgents. La urbanitat en temps de la codiv-19 (29 de juliol).

Si voleu saber més sobre el curs, consulteu aquest enllaç, on trobareu informació sobre el curs i sobre el contingut de cadascuna de les diverses sessions que en formen part.

Data de publicació: Dijous, 21 maig 2020
  • Comparteix