Tornar

El robot Harmony

Robots, les històries d’amor del futur

Docs del Mes dedica el novembre a un film d’Isa Willinger sobre la nostra relació amb la intel·ligència artificial.

Els robots humanoides són un element recurrent de les obres de ciència-ficció. Per exemple, a mitjans del segle XX, Isaac Asimov va publicar la col·lecció de relats que compondrien el seu cèlebre Jo, Robot, un conjunt d'històries sobre un futur no massa llunyà (el segle XXI, sense anar més lluny) on les màquines intel·ligents conviuen amb els humans. Doncs bé, avui ja som al segle XXI i efectivament, la intel·ligència artificial cada cop té més presència a les nostres vides. Durant el mes de novembre ho podreu comprovar. Docs del Mes, porta a algunes pantalles de Barcelona el film Robots (Alemanya, 2019), d’Isa Willinger, el qual ens revela alguns aspectes de la nostra relació present i futura amb la intel·ligència artificial.

Titulat originalment com Hi, A.I. (Hola, intel·ligència artificial), el documental ficcionat Robots planteja situacions on es recorre a les màquines intel·ligents per omplir el buit que la solitud deixa en les vides d’algunes persones. Harmony és el nom del robot amb aspecte de dona que compra en Chuck per tal de posar fi a la seva vida solitària i poder-la compartir amb algú. De manera similar, al Japó, el nét de la Sakurai li regala a la seva àvia el robot Pepper, una màquina que li donarà conversa i la mantindrà activa des d’un punt de vista cognitiu. Però les coses no sempre surten com s’espera. El documental evidencia que tractar amb un robot no és el mateix que fer-ho amb una persona i per poder mantenir una comunicació coherent els missatges han de ser curts, clars, sense ambigüitats.

El documental compta a més amb els testimonis de persones que treballen en el sector de la robòtica. Des dels seus laboratoris, donen a conèixer alguns aspectes clau de la intel·ligència artificial i en quin punt ens trobem en el desenvolupament de màquines a les quals puguem bolcar les nostres emocions. La cinta ha estat nominada per nombrosos certàmens internacionals i, gràcies a ella, Isa Willinger s’ha emportat el guardó al millor documental del festival alemany Max Ophüls Preis 2019. Una inquietant pel·lícula amb diverses mirades al present i al futur del nostre vincle amb les màquines.

Més informació i programació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 27 Octubre 2020
  • Comparteix