Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

La construcció naval va suposar l'inici de la industrialització de la Barceloneta

Una ruta per la Barceloneta industrial

L'organitza el Museu d'Història de Catalunya i es programarà sota demanda.

Teniu la possibilitat de conèixer a fons el que va ser al llarg de dos segles i mig un dels barris més industrials de la ciutat: la Barceloneta. El Museu d'Història de Catalunya és l'organitzador de la ruta, que surt a les 11.30 h del vestíbul del centre museístic i recorre els indrets del barri tot explicant-ne la història i cercant les fàbriques que encara resten dempeus, encara que sigui reconvertides per a altres usos.

En la seva primera etapa industrial, a la Barceloneta s'hi desenvolupaven activitats relacionades amb la construcció naval, fent vaixells que comerciaven amb Europa i Amèrica. Més endavant, a partir de mitjan segle XIX, fou el bressol de la indústria mecanometal·lúrgica catalana; el barri acollia empreses com la Nuevo Vulcano, i també de fabricació d'estructures metàl·liques i màquines de vapor, com ara Tallers Alexander, Foneria Domènech o Maquinista Terrestre y Marítima. A la mateixa època s'establien a la zona fàbriques d'altres naturaleses, com Catalana de Gas. Amb aquest dinamisme industrial i acumulació de fàbriques, no és estrany que la primera estació de tren que va tenir Barcelona s'instal·lés precisament a la Barceloneta, l'any 1847.

D'aquella estació en va sortir el primer ferrocarril de tota la Península en direcció a Mataró, un 28 d'octubre del 1848. De ben segur l'activitat farà esment d'aquell esdeveniment que va canviar per sempre les comunicacions del país. La inscripció a la ruta permet l'accés a visitar el Museu.

Més informació aquí.

Data de publicació: Dilluns, 24 Octubre 2016
  • Comparteix