Tornar

Bretxa

El segle de les desigualtats

Un cicle al Palau Macaya analitza les bretxes que fracturen la societat espanyola.

Les crisis accentuen les diferències, les separen, les aïllen. Els darrers episodis que han empès la societat a fer front comú davant de nous canvis i amenaces estan deixant en l’estacada aquelles persones amb menys capacitat d’adaptar-se a les noves situacions. Vivim una època de canvis i sotracs constants (tecnològics, econòmics, climàtics, sanitaris) i això ha obert un munt de bretxes dins de diversos àmbits de la societat. Per parlar-ne, del 13 al 30 de setembre el Palau Macaya ha organitzat el cicle de debats Bretxes que fracturen la societat espanyola.

En les darreres dècades, la riquesa a Espanya ha incrementat, però també ho ha fet la pobresa de manera paral·lela, la qual cosa ha generat una major polarització de la societat. Una altra bretxa important objecte d’anàlisi en aquest cicle és la de gènere. Si bé la igualtat de drets i oportunitats ha millorat entre homes i dones, encara queda molt per fer; encara avui segueix existint una diferència salarial entre sexes, la dificultat d’accés als càrrecs de responsabilitat per part de les dones i casos constants de discriminació i violència per raó de gènere i identitat.

L’edat també és un factor associat a un distanciament dins la societat. Avui, existeix una bretxa entre la gent gran i el jovent, agreujada per les expectatives de futur amb què es troben les noves generacions respecte a les dels seus avis i àvies. També en relació amb l’edat, les dificultats d’accés a la tecnologia i la manca d’alfabetització ha generat una bretxa digital. Això, en plena revolució en la qual el món digital avança de tal manera que és difícil seguir-li el ritme, aïlla i discrimina les persones sense coneixements tecnològics. Per cloure el cicle, un últim debat analitzarà la bretxa entre el món rural i el món urbà en una època en la qual més de la meitat de la població mundial viu en ciutats.

Sis sessions per comprendre algunes de les causes que separen la nostra societat, conèixer el seu impacte i descobrir què podem fer per reduir aquestes bretxes. Trobeu tota la informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 02 Setembre 2021
  • Comparteix