Sidney Lumet: visions de Nova York i cinema social urbà
La Filmoteca de Catalunya celebra un cicle dedicat al director de Serpico (1973) amb motiu del centenari del seu naixement.
De l’11 de juny al 23 de juliol, teniu l’oportunitat de capbussar-vos en algunes de les pel·lícules més significatives de Sidney Lumet (Filadèlfia, 1924 – Nova York, 2011). Amb el primer film, 12 Angry Men (1957), va esdevenir un cineasta clau de la consciència lliberal de la societat nord-americana. Si voleu tornar a gaudir d’altres títols del director o bé descobrir-los per primer cop, no us perdeu el cicle de cinema que es durà a terme a la Filmoteca de Catalunya.
Després d’una llarga experiència teatral als escenaris de Broadway, Lumet es va exercitar com a realitzador en la primera generació del mitjà televisiu, en el qual va dirigir en directe més de dues-centes emissions. Aquest bagatge professional li va proporcionar habilitats en l’àmbit del cinema, com per exemple, per rodar de pressa i aconseguir interpretacions extraordinàries amb figures com Henry Fonda, Ingrid Bergman, Katharine Hepburn, Marlon Brando, Faye Dunaway, Sean Connery, Al Pacino, Paul Newman, Lauren Bacall, entre molts d’altres. Tot plegat el va convertir en una aposta segura dins de la indústria cinematogràfica.
Sidney Lumet, definit per Woody Allen com “el cineasta per excel·lència de Nova York”, és també un gran adaptador de textos i obres teatrals. A més a més, és reconegut com un dels pioners del cinema social urbà, mitjançant el qual dissecciona, amb mirada lúcida i coherent, la violència i la corrupció del sistema policial, judicial i polític dels Estats Units.
Al llarg de les projeccions, podreu gaudir d’obres com Before the Devil Knows You’re Dead (Abans que el diable sàpiga que has mort), 2007; Network, 1976; The Pawnbroker (El prestador), 1964; Dog Day Afternoon (Tarda negra), 1975; i Serpico, 1973. El cicle continua al juliol amb The Verdict (El veredicte), 1982; The Fugitive Kind (El fugitiu), 1960; Murder on the Orient Express (Assassinat a l'Orient Express), 1974; i 12 Angry Men (Dotze homes sense pietat), 1957.
A més a més, el dimecres 19 de juny, el programa Memento d’iCat, realitzat per Josep Maria Bunyol, celebra l’edició número tres-cents amb una sessió especial oberta al públic de la Filmoteca de Catalunya. Aquest programa estarà dedicat a Sidney Lumet i el periodista cinematogràfic Eduard de Vicente serà el convidat per comentar la trajectòria del cineasta.
Aprofiteu l’oportunitat de gaudir de l’univers cinematogràfic de Sidney Lumet, de l’11 de juny fins al 23 de juliol, amb motiu dels cent anys del seu naixement. L’horari de les projeccions varia segons les sessions i el preu de l’entrada general és de 4 €. Si voleu comprar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web de la Filmoteca de Catalunya.