Tornar

Imatge de l'Observatori Fabra de nit

Sopars amb estrelles

Durant els mesos càlids, l’Observatori Fabra organitza les seves vetllades astronòmiques i gastronòmiques.

Només una lletra, la ge, separa l’astronomia de la gastronomia i si alguna cicle d’activitats s’aprofita d’aquesta proximitat d’ambdós termes és el dels Sopars amb estrelles que organitza l’emblemàtic Observatori Fabra aprofitant la bonança meteorològica al voltant de l’estiu. Del 7 de juny fins el 7 d’octubre, el recinte ubicat a 400 metres per sobre del bullici de Barcelona, acull aquestes sessions que inclouen una xerrada divulgativa, una visita al museu i diversos espais de l’equipament, i l’observació d’algun astre a través del telescopi de 1904, el quart més antic del món encara en funcionament.

La majoria de xerrades d’aquesta edició aniran a càrrec de Joan Anton Català, astrofísic, consultor i divulgador científic que figura com a astrònom titular del cicle d’enguany i que parlarà sobre el coneixement que tenim de l’univers. A les seves xerrades astronòmiques, s’hi sumen les d’altres persones especialistes en les ciències de l’espai. Però els Sopars amb estrelles també s’obren a altres disciplines i compten amb la participació puntual d’investigadors i investigadores d’altres àmbits, com és el cas del genetista Pere Puigdomènech, el botànic Ramon Maria Masalles, l’experta en robòtica Carme Torras, la biòloga Mercè Durfort o el físic Ramon Pascual, director del Sinctrotró ALBA.

En quant a les observacions des del telescopi històric, en aquesta edició es podran contemplar planetes com Júpiter i els satèl·lits galileans, Saturn amb el bell anell de pols i glaç, la Lluna amb els cràters de la seva superfície i Albireo, una estrella binària (formada en realitat per dues estrelles) de la a la constel·lació del Signe a «només» 385 anys llum de distància.

Una apetitosa oportunitat a l’aire lliure per descobrir aquesta instal·lació del vessant litoral de Collserola, explorar l’espai i gaudir d’unes magnífiques vistes de la ciutat nocturna.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 30 maig 2019
  • Comparteix