
Teoria i pràctica del flamenc
Ciutat Flamenco celebra per tota Barcelona l'edició del trenta aniversari.
Actuacions musicals, les formes més diverses que adopten avui el cante i el baile, xerrades, concursos i, també, un espai per a la reflexió sobre el gènere flamenc. Tot forma part de Ciutat Flamenco, una trobada amb la música i la dansa que omple la ciutat des del 13 d'octubre fins al 5 de novembre.
La cita està organitzada des de l'any 1993 pel Taller de Músics i, si la primera edició d'aquesta gran festa del flamenc va ser al popular al JazzSí Club, de seguida va saltar a la plaça dels Àngels i, després, al Mercat de les Flors. Enguany s'organitza en una desena llarga d'espais, entre els quals L'Auditori, la Sala Apolo, Luz de Gas, Paral·lel 62, el Centre Artesà Tradicionàrius, Golem’s, Casa Seat, l'Escola José de la Vega, el Tablao Flamenco Cordobés, el Jamboree 3, l'espai Taller de Músics 24, el Tablao de Carmen i la Llibreria Byron.
L'edició del 2023 de Ciutat Flamenco estarà dedicada a memòria de Julián Navarro “El Califa”, guitarrista flamenc desaparegut a finals del 2022 passat, que va acompanyar artistes reconeguts com Miguel Poveda o Mayte Martín i que constitueix un personatge clau per entendre l'evolució del flamenc a Catalunya.
L'edició del 2023 del festival (hereu d'una primera cita amb el flamenc que se celebrava fins als anys 90 al Palau Macaya de la Fundació la Caixa) comença amb el I Concurs de Baile Ciutat Flamenco (20 d’octubre a l’auditori de l’Escola de Baile Flamenco José de la Vega), una bona mostra del cante i el baile fets a Catalunya que estarà dedicada a la figura de Carmen Amaya en el seixanta aniversari de la seva mort. El concurs té el suport del l’Institut del Teatre, l’Escola de Baile La Tani, l’Associació d’Ensenyaments de Dansa Espanyola de Catalunya (AEDEC), el Tablao de Carmen, el Tablao Flamenco Cordobés i el festival FlamenGi.
L'endemà, 21 d'octubre, us espera una de les jornades més completes del festival, amb proposta familiar inclosa. Ens referim al concert familiar ¿Cómo me las maravillaría yo?, de Flamencas Fantásticas (12 h, al Tablao de Carmen), una activitat participativa amb cante i baile, és clar, però també amb dibuix. La jornada continua a la tarda a Taller de Músics 24, amb el Pau Figueres Trio i, al Centre Artesà Tradicionàrius, amb un concert doble del Sergio de Lope Trio (Ser de luz) i Libérica (Arrels), el projecte de Manel Fortià.
Diumenge, 22, també al Tradicionàrius, tres concerts de tres parelles de cantaora i guitarra, les formades per Pedro Sierra i La Tobala; José Luís Montón i Inma “La Carbonera” i Antonia Contreras i Juan Ramón Caro.
El dilluns, 23, a la Sala Apolo, serà el moment de la fusió amb Gospel Meets Flamenco, en el qual Paula Domínguez i Ramón Escalé versionen des d’antics espirituals fins a temes contemporanis, en un mestissatge fascinador de flamenco i gospel. L'endemà, l'acció es trasllada a Paral·lel 62 on (dimarts, 24) es retrà homenatge als grans del cante i el baile a Catalunya. És la Gala Herència Flamenca, durant la qual es recordaran personalitats com José de la Vega, Andrés Batista, Matilde “La Galleguita”, Juan de la Vara, Miguel Fernández “Faraón”, Luis Adame i Milagros. Els trobareu entre el públic, veient actuar la cantaora Laura Santos amb la guitarra d’Edgar Platón. Després, una passejada flamenca per la Rambla barcelonina amb Rambla abajo, un espectacle multidisciplinari on trobareu flamenc, electrònica, jazz i alguns ritmes més.
La cantaora Alba Carmona i el guitarrista Jesús Guerrero (25 d’octubre, al Golem's) amb un repertori que va des de Chavela Vargas fins a Lluís Llach; el nominat als Latin Grammy Diego Guerrero, amb l’espectacle innovador Por la tangente (27 d'octubre, al Jamboree 3); Patricia Guerrero i el seu muntatge Proceso eterno (28 d'octubre, a Luz de Gas); o Sara Sambola i el músic i productor Carlos Cuenca, amb una música entre el flamenc, els sons urbans i l’electrònica (Tablao de Carmen, dia 29) són algunes cites més d'un festival que s'acabarà a L'Auditori (29 d'octubre) amb l'espectacle Gipsy Concert, que ret homenatge a una obra escrita els anys 70 per Enrique Cofiner i el guitarrista Agustín Castellón Campos "Sabicas" que sona un cop més interpretada pel guitarrista flamenc Alejandro Hurtado i una orquestra de músics joves. És una producció conjunta de L’Auditori, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el Taller de Músics.
Recordeu que, a més de moltes actuacions del circuit off del festival repartides per escenaris de mitja Barcelona (es perllonguen fins al 5 de novembre), a Casa Seat se celebra (dies 27 i 28 d'octubre) el V Congrés Internacional de Flamencologia i Pedagogia Flamenca, en el qual els participants parlaran sobre les recerques més actuals i sobre l'ensenyament del flamenc.
Si no us voleu perdre ni els espectacles ni les reflexions que, amb el flamenc com a tema, omplen aquests dies Barcelona, consulteu la programació completa al web de Ciutat Flamenco.