Tornar

Un collage mostra els retrats de les onze artistes en escena formant el retrat del personatge protagonista

Totes les cares de la Colometa

El TNC programa el muntatge dirigit per Carlota Subirós a partir de la novel·la La plaça del Diamant.

Potser heu llegit la novel·la o heu vist la pel·lícula del 1982, així que ja coneixeu la Natàlia, o més ben dit, la Colometa, protagonista de la novel·la més cèlebre de Mercè Rodoreda. Però, heu pensat mai que potser n'hi ha més d'una, de Colometa? Veniu-ho a veure al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) des del 28 de setembre al 5 de novembre.

A la Sala Gran d'aquest equipament escènic recuperen aquests dies la versió de la directora Carlota Subirós (la dramatúrgia és d'ella mateixa i d'en Ferran Dordal) que es va estrenar al Grec 2023 Festival de Barcelona aquest estiu passat. El Teatre Grec va ser el primer escenari que van trepitjar... les onze Colometes protagonistes que, ara, canvien de recinte i tornen a posar-se a disposició del públic, però a cobert.

Les Colometes són Clara Aguilar (que posa música en directe), Lurdes Barba, Màrcia Cisteró, Montse Esteve, Paula Jornet, Vicenta Ndongo, Neus Pàmies, Anna Pérez Moya, Alba Pujol, Vanessa Segura i Yolanda Sey. Sí, totes són Colometes perquè cadascuna representa una etapa en l'existència o un aspecte concret de la protagonista.

Això és una mena de calidoscopi escènic en clau femenina que ens permetrà descobrir els matisos i les contradiccions del mateix personatge en moments diferents de la seva vida i de la història que viu: una Guerra Civil Espanyola i una postguerra que li deixaran una empremta profunda.

La novel·la és un punt d'inflexió en la narrativa catalana, una novel·la d'un valor literari extraordinari en la qual seguim la història d'una dona, les situacions a les quals ha de fer front i els sentiments que viu. Entusiasme, desconcert, angoixa, solitud, deliri, lluita per la supervivència...  Tot ho experimenta una dona que, ja al final del seu trajecte vital, acaba per reconèixer-se a ella mateixa i valorar la força de la tendresa.

Si no us voleu perdre l'adaptació teatral d'un dels principals referents de la literatura catalana del segle XX, veniu a veure La plaça del Diamant, però abans consulteu la informació sobre les representacions al web del Teatre Nacional.

Data de publicació: Dimarts, 26 Setembre 2023
  • Comparteix