Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Tres de les obres que es poden veure en l'exposició

Tradició i avantguarda en els dibuixos i aiguaforts de Juli González

La galeria Joan Gaspar repassa la producció gràfica de l'escultor, especialment conegut per les seves obres en ferro.

Si us parlen de Juli González, possiblement pensareu en el jove que freqüentava els cercles modernistes dels Quatre Gats i que, de gran, es va fer especialment conegut per les escultures en ferro que va produir.  Però aquest artista que deia que "dibuixava en l'espai" no va deixar mai de fer-ho sobre un paper o en forma d'aiguafort. Veniu-ho a veure a l'exposició que es pot veure fins al 19 de juny a la Galeria Joan Gaspar.

Allà trobareu obres com les de la imatge (d'esquerra a dreta, Personnage mystique, 1941; Tête au croissant Nº 2, 1934; i Étude pour la tête Montserrat 2, 1939), entre moltes altres que donen fe de l'ús continuat de la creació gràfica com a obra per ella mateixa o com a material preparatori per a les escultures o bé els llenços que crearia posteriorment.

En les obres que veureu, trobareu els temes propis de l'artista, entre els quals una presència marcada de la figura humana, especialment de la dona: des d'estudis dels rostres fins als treballs preparatoris de l'escultura Montserrat, que representaria la imatge d'una pagesa catalana, al costat del Guernica de Picasso, al Pavelló de la República Espanyola a l'Exposició Universal de París de 1937.

L'artista es va formar a finals del segle XIX amb el seu pare en el taller d'orfebreria familiar, on va aprendre una tradició artesanal que ell es va encarregar de combinar amb les avantguardes. Es va involucrar en els cercles artístics modernistes barcelonins, va anar a viure a París per continuar amb la seva formació i, per sobreviure, es va veure obligat a fer de mecànic. El contacte amb el metall el duria a crear les seves obres més conegudes en forma d'escultures de ferro.

Lligat a les avantguardes i col·laborador i admirador de Pablo Gargallo, Constantin Brâncuși i Picasso, González va defugir tota la vida, enquadrar-se plenament en cap moviment artístic, creant de manera lliure.

Si voleu conèixer el Juli González dibuixant, veniu a veure la seva obra gràfica a "Juli González. Dibuixos i aiguaforts", però abans consulteu la informació sobre l'exposició al web de la Galeria Gaspar.

Data de publicació: Dilluns, 05 maig 2025
  • Comparteix