Tornar

Dues persones observen l'espai

L’ull de Taure

Una observació amb telescopi d’alguns dels astres visibles a l’arribada de l’estació freda.

Com a tota ciutat, l’enllumenat de Barcelona dificulta l’observació del firmament. Més encara durant èpoques properes a les festes nadalenques. No obstant, la metròpoli compta amb un entorn natural ben proper, una la menor contaminació lumínica permet gaudir de l’espectacle còsmic amb major detall. És el Parc Natural de la Serra de Collserola on, amb certa periodicitat el seu Centre d’Informació organitza les seves Nits d’Astronomia. La propera serà el divendres 14 de desembre i se centrarà en contemplar l’estel Aldebarà amb el telescopi.

A les nostres latituds, una de les constel·lacions visibles durant l’hivern és Taure, un conjunt d’estels que tracen una silueta que els nostres avantpassats van associar a la figura d’un bou i del minotaure de la seva mitologia. La sessió a Collserola permetrà a les persones assistents reconèixer aquesta constel·lació i descobrir alguns dels cossos celestes que la componen.

Un dels seus objectes més conspicus és l’estrella Aldebarà, la més brillant de la constel·lació i molt caracteritzada per la seva coloració rogenca. És precisament per la seva brillantor que se l’anomena l’ull de Taure o l’ull de bou i serà una de les protagonistes de la sessió a Collserola. Però Taure amaga altres tresors, com la nebulosa del Cranc, que es pot veure amb un telescopi, o el cúmul estel·lar de les Híades. I ben a prop des del nostre punt de vista, però a centenars d’anys llum, també es pot distingir el cúmul estel·lar de les Plèiades. Un show en plena natura i a pocs minuts de la ciutat.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 06 Desembre 2018
  • Comparteix