Tornar

 Fragment d’una pintura de Fina Miralles amb pinzellades i diverses formes.
Fragment d’una pintura de Maria Girona amb un bol al centre sobre una taula.

L’univers de Fina Miralles i Maria Girona, als Espais Volart

Des del 14 de setembre fins al 14 de gener, podreu visitar les dues exposicions de les artistes catalanes, a l’espai de la Fundació Vila Casas. 

Els Espais Volart de la Fundació Vila Casas inauguren la temporada amb dues exposicions de dues artistes catalanes: Fina Miralles (Sabadell, 1950) amb Des de més enllà del temps i Maria Girona (Barcelona, 1923-2015) amb la mostra Contemporània de si mateixa. Si visiteu les exposicions, podreu introduir-vos en el món pictòric de Miralles i Girona, des del 14 de setembre fins al 14 de gener del 2024. 

A l’exposició Des de més enllà del temps, podreu descobrir tot allò que els ulls no poden veure, però que Fina Miralles us farà percebre. L’artista aprofundeix en el diàleg entre l’escriptura i l’obra visual que va fer entre 1984 i 1996. Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017 és l’edició en quatre volums que recull els seus escrits i ha posat l’accent en la profunda relació entre l’escriptura i l’obra visual de Miralles

Dins d’aquest univers visual, eix d’una mostra comissariada per Maia Creus i Maria Lluïsa Faxedas, hi trobareu paisatges que configuren una visió cosmocèntrica del món, que mostren la bellesa d’un univers d’analogies en què la terra, l’atmosfera, el cel, el firmament i els humans esdevenen òrbites d’energia en unió. La tela es converteix en un espai amb vida pròpia, amb figures que remeten al passat indígena comú a tots els éssers humans, així com altres imatges simbòliques. L’exposició acaba amb el cicle d’obres Memorial de l’any 1996, i així  Miralles tanca el cercle entre vida i art que va iniciar l’any 1973.

D’altra banda,  a l’exposició antològica Contemporània de si mateixa, descobrireu i us acostareu al món de Maria Girona, amb el pretext del centenari del seu naixement. És una mostra comissariada per la crítica i comissària Victoria Combalía i el poeta Àlex Susanna. Malgrat que Girona és d’ascendència noucentista, a partir d’una estada a París (1950-1954) beu d’altres moviments artístics com el fauvisme i el cubisme, i això provoca un punt d’inflexió en la seva obra, que mostra un lirisme personal, estilitzat i eficaç. 

Així doncs, podreu copsar com plasma en les obres un imaginari refinat i mediterrani, centrat en els estímuls visuals procedents del seu triangle màgic: Barcelona, Cadaqués i Calaceit. En els olis i collages, el motiu és alliberat de la seva funció representativa per crear una trama de signes sensibles en què la línia i color esdevenen l’argument principal de l’obra. 

Els universos de Fina Miralles i Maria Girona us esperen als Espais Volart perquè us aproximeu al seu món i us submergiu en les obres. Si voleu descobrir-les, teniu temps des del 14 de setembre fins al 14 de gener. El preu de l’entrada general és de 8 € (i 4 € reduïda) i, si voleu comprar-les, podeu fer-ho des de la pàgina web dels Espais Volart, de la Fundació Vila Casas.

Data de publicació: Dilluns, 11 Setembre 2023
  • Comparteix