Tornar

Observatori Fabra

Vetllades astronòmiques a Collserola

Durant la tardor i l’hivern, l’Observatori Fabra organitza visites guiades al seu recinte i observacions d’astres des del seu telescopi.

Al vessant litoral de la serra de Collserola, l’emblemàtic edifici modernista de l’Observatori Fabra porta més d’un segle escrutant el cel, el temps i els terratrèmols de Barcelona i els seus voltants. Passats 115 anys des de la seva inauguració, avui segueix funcionant i, de fet, és el quart observatori més antic del món encara en actiu. Els vespres de divendres i dissabte entre el 25 d’octubre i el 30 de maig, el recinte ofereix visites guiades als seus espais on s’inclou l'observació en directe d’algun astre des del seu telescopi centenari i, per descomptat, unes magnífiques vistes de la ciutat.

L’edifici és propietat de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i en el seu interior custodia elements i instrumental explicatius de la seva activitat i història, des que fou inaugurat l’abril del 1904. Visitar-lo equival a fer un viatge per la història de la ciència catalana i barcelonina, alhora que permet descobrir com s’investiga en els àmbits de l’astronomia, la meteorologia i la sismologia. La durada de la visita varia en funció de si es realitza en divendres o en dissabte, però en tots dos casos s’ofereix l’oportunitat de contemplar algun objecte del firmament des del gran telescopi refractor, sempre que els núvols no facin la guitza.

El primer cap de setmana de visites, el telescopi apuntarà cap al majestuós Saturn i els seus anells. Després, com en altres edicions, la Lluna esdevé una de les grans protagonistes de les sessions, que des de dins la cúpula del Fabra ens revela un munt de secrets que no percebem a ull nu. Un altre astre habitual en aquest tipus de visites és l’estrella doble Albireo, de la constel·lació del Cigne. Però a aquesta edició s’incorporen altres objectes no contemplats en anys passats, com són la sorprenent nebulosa d’Orió, de la constel·lació que porta el mateix nom, o l’estrella Alcíone, un dels components del cúmul de les Plèiades, entre altres. En el programa trobareu el calendari detallat d’observacions.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 18 Octubre 2019
  • Comparteix