Tornar

Saturn

Viatge al sol, els planetes i les constel·lacions

Diverses sessions virtuals de planetari per explorar en família els secrets de l’univers.

Durant els darrers mesos, Explora 360, empresa de programes educatius i culturals especialitzada en l’astronomia, ha compartit al seu canal de YouTube una col·lecció de sessions de planetari per descobrir alguns aspectes de l’univers sense haver de sortir de casa. Els vídeos estan pensats per gaudir-los en família i representen una bona manera d’ampliar i posar en pràctica els coneixements sobre les ciències de l’espai.

Un dels protagonistes de les sessions és el Sol, la nostra estrella. Dos vídeos donen a conèixer a quina distància de la Terra es troba el Sol, els moviments que realitzen els planetes al seu voltant, què causa el dia i la nit, què són les aurores boreals... Els continguts es complementen amb dos tallers pràctics d’art i astronomia per fer des de casa, i un test per posar a prova els coneixements adquirits. De manera similar, un altre bloc es centra en els planetes del nostre Sistema Solar, els principals trets que els caracteritzen, les seves mides i distàncies, en què es diferencien de la Terra i d’on provenen els seus noms. La col·lecció també inclou un taller per construir un mòbil amb els planetes i decorar la vostra llar, i un test per saber quant heu après.

Dues sessions més ens porten de viatge a anys llum de casa nostra, a les constel·lacions que cobreixen el cel nocturn. A simple vista, totes les estrelles poden semblar iguals: punts en el firmament més o menys brillants, alguns amb una tènue coloració. Una manera de reconèixer-les és mitjançant les constel·lacions, grups d’estrelles que antigues civilitzacions van comparar amb personatges mitològics. Així per exemple, identificar la constel·lació d’Orió fa més fàcil localitzar estrelles com Betelgueuse o Rigel. Les dues sessions de planetari expliquen què són les constel·lacions, ensenyen a identificar-les i presenten algunes de les estrelles que les componen.

Veure tots els vídeos, aquí.

Data de publicació: Dimarts, 23 Juny 2020
  • Comparteix