Tornar

Vista de l'Hivernacle una de les principals edificacions del recinte

Viatge en el temps per l'interior del parc de la Ciutadella

Una ruta del MUHBA repassa la història d'un recinte que va néixer com a espai d'ús militar i avui és un dels grans parcs de la ciutat.

Ja us han explicat més d'un cop que el que avui és el Parlament de Catalunya va ser en el seu dia un polvorí i que el recinte de la Ciutadella era un enclavament militar dedicat a controlar una Barcelona potencialment rebel. Però, com va anar la transformació en el que és avui dia aquest espai? Us ho expliquen en una ruta organitzada pel Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). Feu inscripció i veniu el divendres, 12 de juliol.

És una ruta a càrrec de Pol Conangla i Arró que comença en el monument a Prim situat davant del parc Zoològic. Conangla és un historiador que ha fet en les últimes setmanes el curs de Relats Urbans que organitzava el MUHBA per ensenyar als interessats i interessades com estructurar una visita a un espai històric o patrimonial. Aquí, doncs, veureu el que ha après el vostre guia, en una visita que dura aproximadament una hora i mitja i que s'acaba a l'Umbracle.

Entre l'inici i el final del recorregut, repassareu la història d'un recinte que està situat on hi havia part de la muralla barcelonina i més de 1.200 habitatges del barri de la Ribera. Felip V les va fer enderrocar després de la caiguda de la ciutat el 1714 per tal de construir una fortificació que tant tenia com a objectiu defensar la ciutat d'un atac exterior com prevenir revoltes i sublevacions de la població.

Va ser l'any 1869 quan el general Prim, que buscava millorar les relacions amb la burgesia barcelonina, va decidir cedir els terrenys de la caserna militar amb la condició que es dediquessin a parc urbà. Es va encarregar de fer la conversió un Josep Fontseré que considerava (en aquell temps la comparació no era tan evident) que els parcs eren una cosa així com els pulmons d'una ciutat.

El traçat de Fontseré es va alterar per acollir l'Exposició Universal del 1888, que va acabar de donar forma i impuls al recinte, avui dia un dels parcs urbans més grans de Barcelona (a la imatge, una vista de l'interior de l'Hivernacle. Foto: Josbel A. Tinoco).

Si voleu conèixer la història d'un parc que va ser un aquarterament militar, veniu a veure com Pol Conangla us explica la història del parc la Ciutadella, però bans consulteu el web del MUHBA i feu inscripció.

Data de publicació: Dimecres, 10 juliol 2024
  • Comparteix