Tornar

Fotografia actual de l'edifici de Can Planàs, que acull el Centre Cívic Guinardó
Fotografia corresponent a les obres de rehabilitació de Can Planàs
Fotografia de la inauguració del Centre Cívic Guinardó, el primer de Barcelona, el 1982
Fotografia de l'edifici del Centre Cívic Sant Martí
Fotografia de l'edifici del Centre Cívic Sant Andreu
Fotografia de l'edifici del Centre Cívic La Sagrera

40 anys de cultura als barris

Els centres cívics de Barcelona celebren quatre dècades al servei de la creació, la inclusivitat i la cohesió social.

Els centres cívics Guinardó, Sant Martí, Sant Andreu i La Sagrera ‘La Barraca’ van ser els primers que van néixer a la ciutat de Barcelona, ara fa 40 anys. Al llarg d’aquest temps se n’han obert d’altres, fins a arribar als 52 equipaments socials i culturals de proximitat que constitueixen l’actual Xarxa de Centres Cívics de Barcelona.

Alguns van ser fruit de llargues reivindicacions veïnals, altres van néixer amb la recuperació d’edificis emblemàtics i altres es van fer de nova planta. D’entre tots, el Centre Cívic Guinardó va ser el primer a obrir les portes, el 19 de juny de 1982, a l’edifici de Can Planàs. En el passat havia estat un mas i un viver de jardineria. Més endavant va acollir-hi instal·lacions esportives: un canòdrom, una piscina i camps de futbol. Durant la Guerra Civil, la propietat va ser ocupada per milicians, equips de bombers i també va funcionar com a escola.

Avui, el Centre Cívic Guinardó ofereix una àmplia oferta de tallers i propostes sobre noves tecnologies, ciència, exposicions o arts escèniques, com la Mostra Stripart o l’Aula 141.

Al llarg de la seva trajectòria, els centres cívics han esdevingut una realitat consolidada i un referent per a milers de persones que participen diàriament en la construcció d’una ciutat culturalment activa, innovadora i arrelada al dia a dia de cada barri, amb importants vincles amb els diferents segments socials i col·lectius del territori.

L’any 2012, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) va assumir les competències sobre la Xarxa de Centres Cívics amb l’objectiu de millorar la seva comunicació i visibilitat, així com d’enriquir la seva dotació tècnica i infraestructural. Per reforçar aquestes idees, actualment s’està treballant en el Pla de Centres Cívics 2019-2023 perquè tots els equipaments disposin d’un projecte cultural clar i definit, amb unes línies estratègiques que incloguin la perspectiva de gènere, l’acció comunitària i la inclusivitat.

És per això que des de la Xarxa de Centres Cívics s’organitzen anualment diferents projectes en xarxa per fer arribar diferents disciplines a tots els públics, com les arts escèniques en viu amb el Barcelona Districte Cultural; les exposicions i arts visuals amb el projecte Temporals; els projectes audiovisuals gràcies al cicle de cinema de proximitat Pantalla Barcelona i la divulgació a través de les xerrades i conferències del projecte Argumenta BCN.

Fins ara, els centres cívics han jugat un paper articulador i s’han erigit en centres de suport a la creació i en agents generadors de produccions culturals emergents. L’objectiu és que, en el futur, continuïn sent referents culturals que tinguin flexibilitat i capacitat d’adaptació, que programin propostes de qualitat i que promoguin l’accessibilitat i les diferents cultures presents a la ciutat.

Data de publicació: Divendres, 17 Juny 2022
  • Comparteix