Tornar

Interior de la Biblioteca Arús

Una altra manera de descobrir la nostra història

Cases singulars ens proposa una visita guiada a la Biblioteca Arús.

El projecte Casas Singulars, posat en marxa per Isabel Vallès Audouard i Laura Pastor Durán, pretén mostrar-nos les cases dels protagonistes de la història del nostre país, una forma original d'explicar-la. El patrimoni, públic però també privat, està ara a la disposició del visitant, que pot descobrir, amb una nova mirada, edificis emblemàtics i saber més sobre els seus constructors, com vivien els propietaris o com encaixaven en el conjunt de la nostra ciutat.

Inaugurada 1895 amb un objectiu revolucionari (formar al poble i les classes treballadores), aquesta biblioteca va ser fundada per Rossend Arús en la que fora la seva residència, al passeig de Sant Joan. En els seus inicis constava de més de vint-i-quatre mil llibres, molts regalats pel fundador i centrats en la maçoneria. Tancada en 1939 i oberta de nou en 1967, els seus responsables van evitar la censura franquista, i el seu fons biogràfic, de més de setanta-cinc mil volums avui dia, ens ha arribat pràcticament intacte.

Actualment, la Biblioteca Arús s'especialitza en història dels segles XIX i XX, una herència cultural dels primers fons, adquirits quan es va fundar. Gràcies a múltiples donacions, és una excel·lent font d'informació sobre el moviment obrer, i la seva relació amb l'anarquisme.

També és famosa per la seva col·lecció dedicada a Sherlock Holmes. Joan Proubasta, fundador del Cercle Holmes i un dels col·leccionistes sobre el detectiu més importants del món, ha cedit a la biblioteca no únicament llibres, també altres objectes i publicacions sobre aquest brillant investigador. Es considera la recopilació més important d'Espanya i una de les més completes del món.

Amb dos grups cada dimarts, un en català i un altre en castellà, podeu adquirir la vostra entrada per a la visita des d'aquí.

Data de publicació: Dimecres, 22 Juny 2022
  • Comparteix