Premi Pepe Carvalho

Premi Pepe Carvalho

El premi Pepe Carvalho, que es lliura cada any durant la celebració de BCNegra, setmana internacional de novel·la negra de Barcelona, no obliga a cremar llibres en una llar de foc ni a preparar menges saboroses en un domicili dels barris de muntanya de Barcelona, però sí a rememorar, ni que sigui breument, un personatge cabdal en el renaixement de la novel·la negra europea i el seu creador, l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán. Aquell autor que projectava una mirada crítica sobre la societat en la qual vivia utilitzant els recursos que li oferia la literatura negra ha inspirat molts altres detectius arreu que podien ser desdoblaments, modificats, adaptats, transformats per altres paisatges, de Pepe Carvalho.

En homenatge a l’escriptor i al personatge, cada any, i enguany en fa divuit, es lliura el premi Pepe Carvalho a un autor o autora nacional o internacional.  Don Winslow (2022), Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2919), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006) han rebut fins ara un premi que es lliura en el marc d’una de les grans cites amb la literatura policial del sud d’Europa.

Enguany, el jurat integrat per Carlos Zanón, com a president, i per Anna Abella, Lilian Neuman, Esteve Riambau, Rosa Ribas i Daniel Vázquez Sallés com a vocals, ha decidit atorgar el premi Pepe Carvalho 2023 a l’escriptor Leonardo Padura. La de Padura és una de les veus més prominents de la literatura llatinoamericana actual. És una veu compromesa tant amb la literatura com amb Cuba, la gran protagonista de les seves obres, sigui en les seves novel·les policials o en les històriques, gèneres entre els quals es mou magistralment, que hibrida i transforma, per bastir una obra tan cubana com universal. Perquè Padura ens parla de Cuba i ens parla també de tots nosaltres, i ho fa des d’una visió crítica i realista, abocada al pessimisme -no pot ser d’altra manera quan es mira els humans de prop- però alhora ens mostra la capacitat humana per a la dignitat, la bellesa i, especialment, l’amistat.

El jurat  es congratula de concedir el premi Pepe Carvalho al creador de Mario  Conde, carismàtic protagonista de fins ara nou novel·les, hereu, o fins i tot, germà caribeny del personatge de Manuel Vázquez Montalbán.

Padura ens ofereix obra a obra, sempre la seva millor novel·la. Aquest és el seu compromís amb la literatura i els lectors. No busca la comoditat dels camins fàcils ni tampoc s’acomoda. Perquè és, parafrasejant el títol de la seva darrera novel·la, un home decent, un escriptor decent.

Leonardo Padura