Premi Pepe Carvalho

Premi Pepe Carvalho

En record de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i del seu icònic personatge Pepe Carvalho, cada any, durant el BCNegra, es fa el lliurament del premi Pepe Carvalho a un autor o autora nacional o internacional. Leonardo Padura (2023), Don Winslow (2022), Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006) han rebut fins ara el premi.

El 2024, en la seva dinovena edició, el jurat integrat per Carlos Zanón, com a president, i per Olga Merino, Lilian Neuman, Esteve Riambau, Xita Rubert i Daniel Vázquez Sallés, com a vocals, ha decidit atorgar el premi Pepe Carvalho a l’escriptor Jo Nesbø. El jurat destaca que aquest autor, nascut a Oslo (Noruega) l’any 1960, ha creat una modalitat molt personal del thriller policial amb uns nivells literaris extraordinaris. “Des del principi de la seva carrera literària, Nesbø ha demostrat una solvència, una ambició i una generositat narrativa que ha fet que els seus lectors acabin sent addictes a tot el que publica l’autor noruec”, es pot llegir en l’acta del jurat.

“En un llibre de Nesbø sempre tenim una, dues, tres línies argumentals, una acurada documentació que ens remet més a un esperit curiós que a un funcionari de l’escriptura, la dosi necessària d’intriga, acció i psicologia dels personatges, així com una mirada a la seva societat que no escatima la crítica a les ferides encara obertes d’un passat que no tothom vol acceptar”, explica el jurat amb referència als llibres del pare de Harry Hole, el seu personatge més emblemàtic, un policia lleial, infidel, individualista, inestable, honest i tossut.

Els membres del jurat manifesten, així mateix, que el premi a Jo Nesbø vol ser també un homenatge a la literatura nòrdica que, des de Henning Mankell fins a Maj Sjöwall, passant per Stieg Larsson, Per Wahlöön, Arnaldur Indriðason o Karin Fossum, han fet gaudir tants lectors i lectores del gènere i els han fet viatjar a través de les seves històries als paisatges i conflictes dels seus països.

 

 
Leonardo Padura