Premi Pepe Carvalho

El gènere negrecriminal va viure una segona vida gràcies a l’escriptor barceloní Manuel Vázquez Montalbán i al personatge literari que el va fer conegut arreu del món, el detectiu Pepe Carvalho. En l’escena de la novel·la negra europea va aparèixer, gràcies a ell, una nova capital, Barcelona, condemnada a convertir-se en escenari de les trames més fosques i apassionants.

En record del mestre i del seu detectiu, cada any un autor o autora nacional o internacional rep el Premi Pepe Carvalho. James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Márkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006) han rebut en anys anteriors el Premi Pepe Carvalho.

El jurat, format per Antonio Iturbe, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán, Xon Pagès, Marta Sanz i Carlos Zanón, ha atorgat el premi d’enguany a l’escriptora, guionista i dramaturga argentina Claudia Piñeiro, una autora que està entre les més traduïdes del seu país i que, amb un talent innat per explicar històries amb la dosi adequada de suspens, és tot un referent ètic i literari, tant al seu país com fora de les fronteres de l’Argentina.

Piñeiro és especialment coneguda per haver signat novel·les tan poderoses com Tuya, un thriller tragicòmic, o com Betibú, on dissecciona la realitat i els comportaments socials utilitzant les eines que li ofereix la novel·la negra. Totes dues novel·les van ser portades a la gran pantalla, però encara hi ha moltes creacions literàries més de l’autora, entre les quals trobem Las viudas de los jueves, Una suerte pequeña o, aquest passat 2018, el recull de relats Quién no.

Amb la concessió del premi, el jurat reconeix la capacitat de Piñeiro per dibuixar amb paraules uns “arguments i personatges que generen preguntes sense respostes fàcils o còmodes” i per construir unes trames i uns personatges a partir dels quals toca “temes importants per a la seva comunitat”, fent servir tant l’acció com la denúncia i el sentit de l’humor, i sempre produint la impressió d’una “falsa facilitat que amaga esforç, ambició i coratge”.

 

Premi Pepe Carvalho