Premi Pepe Carvalho

Manuel Vázquez Montalbán i el detectiu de ficció que va crear, Pepe Carvalho, van aconseguir posar Barcelona en el mapa negre i criminal del sud d’Europa i van contribuir notablement al renaixement del gènere al continent.

En record del mestre i del seu detectiu, cada any un autor o autora nacional o internacional rep el premi Pepe Carvalho. Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Márkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006) han rebut en anys anteriors el premi Pepe Carvalho.

Enguany, el jurat, format per Carlos Zanón com a president i Antonio Iturbe, Marta Sanz, Xon Pagès, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuan com a vocals, han atorgat per unanimitat el premi Pepe Carvalho 2020 a Juan Madrid. Escriptor, periodista i guionista de cinema i televisió, ha publicat una quarantena de llibres entre novel·les, recopilacions de contes i novel·les juvenils. És el creador del personatge serial d'Antonio Carpintero, més conegut com Toni Romano, un expolicia i boxejador reconvertit a investigador privat. 

El jurat del premi Pepe Carvalho ha destacat “el compromís literari, polític i ètic de Juan Madrid, escriptor [...] traduït a més de setze llengües. Un autor que utilitza el gènere negre com una eina per explicar què passa als carrers de la ciutat, com es narren a si mateixos els personatges que viuen en ells. La seva ràbia, l’esperança, la bona o mala sort, la injustícia, els codis morals de vencedors i vençuts que Juan Madrid agita a les seves novel·les per també explicar-nos la història del nostre dia a dia”.

Concedint-li el premi, el jurat del Pepe Carvalho reconeix Juan Madrid com “un dels fundadors de la novel·la negra espanyola, que va enlluernar l’escena del gènere des de primers de la dècada dels 80 del segle passat. Amb un estil sec, de boxejador precís i directe, atent al ritme, al llenguatge del carrer, adapta camaleònicament les característiques retòriques del hard-boiled nord-americà a les problemàtiques específiques de la nostra història. Ràbia i honestedat, eina política i de denúncia, la seva literatura és altament codificada però mai rutinària i sí expressiva i naturalista, deutora tant de la imaginació del seu autor com de les històries viscudes que esdevenen potents aventis literaris quan les escriu”.

 

Premi Pepe Carvalho