Cartell

L'ull que tot ho veu

Tres personatges amb un look atemporal i fàcilment identificables amb el gènere negre protagonitzen el cartell dissenyat per Javier Olivares (Madrid, 1964). O potser hauríem de convenir que els veritables protagonistes són els ulls, els d’aquests personatges, però també, i sobretot, el del telèfon mòbil, ben a la vista en primer pla, i el que apareix en l’any d’aquesta edició. La conclusió sembla clara: a tot arreu hi ha ulls que ens miren, que ens espien. Però nosaltres també som espies, com apunta el lema del BCNegra 2024. Per què i fins a quin punt ens interessa la vida de la resta i que la nostra estigui a la vista de tothom? “El mòbil és el gran ull del segle XXI, i vaig tenir molt clar que hi havia de sortir”, explica el dibuixant i il·lustrador, que ha volgut combinar elements de regust clàssic, com ara el diari foradat, amb eines modernes. “El meu repte ha estat fer una imatge que resultés contemporània però que remetés a la rica gràfica preexistent del gènere”.

La figura central que ens mana callar, les gavardines, el maletí... Tot ens porta cap a un ambient d’espionatge, coronat per una tipografia que juga com un element més, que també té un significat gràfic. I amb els colors groc i negre de tota la il·lustració que reforcen el missatge, i que ens recorden els taxis de Barcelona i els llibres de “La Cua de Palla” i de la “Série noire” de Gallimard.

Javier Olivares va començar els seus passos com a dibuixant els anys vuitanta a la revista Madriz. És autor de la novel·la gràfica Las Meninas (Astiberri, 2014), amb guió de Santiago García, premi Nacional del Còmic 2015 i guardonada al Saló del Còmic de Barcelona. També amb Santiago García va publicar el 2020 la premiada novel·la gràfica La Cólera (Astiberri), i més recentment La Guerra de los Mundos (Astiberri, 2022), una visió personal de la famosa obra d’H. G. Wells. Amb Jorge Carrión va publicar la novel·la gràfica Warburg & Beach (Salamandra Graphic, 2021), i el seu darrer llibre fins al moment ha estat El enigma Pertierra (Astiberri, 2023), a quatre mans amb l’escriptor recentment desaparegut Fernando Marías. Els dibuixos d’Olivares han il·lustrat també llibres infantils de diverses editorials, n’ha publicat a diferents mitjans de comunicació, i ha impartit tallers d’il·lustració a Espanya i a l’Amèrica Llatina, sent professor titular de la madrilenya Escuela Minúscula de la Ilustración.