Presentació

Les mil cares de la Rambla

Deia Josep Maria Carandell a la Guia secreta de Barcelona (1974) que, davant l’avinguda més popular de la capital catalana, els ciutadans i les ciutadanes es podien declarar monoteistes o politeistes segons parlessin de la Rambla o de les Rambles. És cert que el nomenclàtor parla de la Rambla, però també és cert que no hi ha una única Rambla, sinó moltes. Hi ha la Rambla sofisticada i culta, la que estudia i la que es diverteix, la canalla o la que ens provoca un calfred. Totes les trobareu a BCNegra, que enguany pren l’avinguda com a tema i escenari.

La Rambla era i és un reflex del món on vivim. Si abans era la imatge d’un planeta en ebullició, ara, tranquil.la i silenciosa, ens parla de societats colpejades per una pandèmia que ha canviat bona part dels nostres hàbits de vida, turisme inclòs. És, sí, un bon moment perquè la ciutadania torni a ocupar i a fer seva la Rambla, convertint-la en l’escenari central de BCNegra. El festival s'ha hagut d'adaptar a la situació actual amb una programació de caràcter virtual. Feu la vostra tria entre una programació rica, amb activitats centrades en la literatura negra, però també en la poesia, la música i els còmics.

En aquesta Rambla que és escenari i protagonista de BCNegra 2021, us esperen autors i autores que ens parlen sobre crims, però també dels aspectes foscos de les nostres societats. Ho feia Manuel Vázquez Montalbán i ho fa també Joyce Carol Oates, l’escriptora nord-americana que ha guanyat el premi Pepe Carvalho 2021. Ella i molts autors i autores més us conviden a gaudir, ni que sigui virtualment, d'una Rambla que continua sent reflex del món i, des d’allà, resoldre aquests crims i misteris que tantes vegades ens parlen de les nafres del nostre temps.

 

Joan Subirats i Humet, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat

 

Presentacio

Una edició virtual per protegir-nos, però no rendir-nos

Vam acabar BCNegra 2020 amb petons i abraçades i el 2021 tornem en les mateixes dates, en format virtual i amb altres maneres de fer-se petons i abraçades. Hem perdut persones properes, hem tingut por i han decidit per nosaltres quines coses eren essencials i quines no. BCNegra 2021 s’ha adaptat a la nova situació pandèmica i ha fet, com cada any, les seves apostes. Recuperar la Rambla com el lloc on passaven coses. El lloc on els barcelonins, els catalans i qualsevol se sorprenia i es trobava a casa. Llibres, autors i autores, personatges, racons. Una aposta virtual al cent per cent per protegir-nos, però no rendir-nos. BCNegra és una experiència única. Amb vosaltres i amb Joyce Carol Oates, Domingo Villar, Claudia Piñeiro, Jordi Amat, Andreu Martín, Alicia Giménez Bartlett, Juan Gómez-Jurado, Kiko Amat, Marta Sanz, Margarida Aritzeta, Hideo Yokoyama & David Peace, Alexis Ravelo, Víctor del Árbol, Lluís Llort, Guillem Sala...

 

Carlos Zanón, comissari de BCNegra

 

Presentacio