Divuit anys de descobriments literaris
Ja fa divuit anys que molts lectors i lectores de la ciutat donen vida a BCNegra, un festival imaginat per un llibreter savi i entusiasta, sempre disposat a encomanar passions i descobriments literaris. Sí, els autors i autores, el comissari (originalment en Paco Camarasa, avui en Carlos Zanón) i els equips humans de l’Institut de Cultura i de moltes entitats col·laboradores constitueixen els fonaments de BCNegra, però qui construeix el festival cada any, qui posa els maons d’aquest gran edifici fet de llibres, és el públic que omple les sales on s’organitzen les taules rodones. Enguany, els cinemes Aribau, la Filmoteca de Catalunya i la Biblioteca Jaume Fuster tornen a ser l’escenari d’una cita literària que també s’estén fins a El Molino, recuperat per a ús ciutadà. Aquí celebrarem la majoria d’edat d’un festival o, més ben dit, d’un públic barceloní que ha anat creixent amb BCNegra i que, fascinat per Manuel Vázquez Montalbán i el personatge de Pepe Carvalho, va descobrir un dia que també a Itàlia, a Grècia, a Suècia o a la Xina existien detectius que compartien maneres de treballar, passions gastronòmiques o visions de l’existència. Potser són tots cares diverses d’un mateix personatge o, per què no, dobles o bessons d’un Carvalho nascut en altres cultures, crescut en altres ambients i alimentat per gastronomies diverses…
Sí, enguany BCNegra celebra el seu aniversari amb una mirada a la duplicitat, als dobles, a les situacions paral·leles. Fins i tot les ciutats, literàries o reals, tenen els seus dobles en algun lloc del món, dobles que se’ls assemblen o que porten el seu nom. Que potser no hi ha Barcelones a Aruba, a l’Equador, a les Filipines, a Sicília, al Brasil o a Veneçuela? Explorarem enguany el doble literari com a expressió de dualitat, de binarisme, de lluita entre extrems. Potser descobrireu que el doble i la duplicitat tenen a veure també amb la salut mental, que, després dels anys de pandèmia que hem viscut, s’ha convertit en un tema de reflexió destacat i necessari.
Tot, gràcies a un planter d’autores i autors de les procedències més diverses, alguns de veterans i altres encara per descobrir. Esteu convidats i convidades a una gran festa d’aniversari que durarà una setmana sencera i que, com sempre, combinarà les taules rodones i els debats amb actuacions musicals, amb projeccions de bon cinema de gènere negre, amb teatre i, és clar, amb el lliurament del premi Pepe Carvalho d’enguany.
Sigueu benvinguts i benvingudes, vosaltres i els vostres dobles, si és que en teniu, a BCNegra 2023.
Jordi Martí Grau, tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat

Jordi Martí Grau
Traspassant fronteres
Un centenar llarg d'autores i autors de les procedències més diverses han fet cap a Barcelona per celebrar amb tots nosaltres l'edició que fa divuit de BCNegra. Celebrem l'aniversari amb noms del gènere que van des de Leonardo Padura fins a Dominique Manotti, Claudia Piñeiro, Dolores Redondo, Alexis Ravelo, Núria Cadenes o Petros Markaris, per esmentar-ne només alguns dels més coneguts pels lectors i lectores de la ciutat. Però n'hi ha molts més i, a alguns, possiblement no els coneixeu encara. Són escriptors i escriptores de talent que, en aquests temps d'hibridació i fusió, de vegades viuen el gènere des dels marges, el situen en cultures diferents de la nostra o el practiquen des d'una òptica que els lliga, per exemple, amb els gèneres no realistes. O és que potser no és una obra d'Edgar Allan Poe escrita el 1841, Els crims de la Rue Morgue, un dels primers títols de gènere negre? Es tracta de trencar normes, traspassar fronteres i, també, de descobrir grans autors que rarament transiten pels festivals de gènere, com ara els marroquins Tahar Ben Jelloun o Youssef El Maimouni (aquest últim, un català nascut al Marroc), l'israelià Dror Mishani o talents més propers com els de la madrilenya Pilar Adón, el sempre inquietant escriptor asturià Jon Bilbao o l'advocat i escriptor murcià Ginés Sánchez, entre molts d'altres.
Bona part dels autors i autores que descobrireu en l'edició d'enguany han tocat en les seves obres la idea del doble, de la duplicitat o de les dues (o més) cares d'un mateix personatge. El bon veí que, sense deixar de ser-ho, és també un assassí sanguinari; l'agent doble que divideix ànima i lleialtats entre dos països; el gàngster i home de família o l'àvia afable que deixa anar unes gotes de verí en la tassa d'un cafè servit amb tot l'amor podrien ser bons exemples literaris i cinematogràfics d'aquesta duplicitat, que existeix en la ficció, però també en la vida real. Ni vosaltres mateixos, lectors i lectores, us n'escapeu, perquè, com ens advertia Nietzsche, el pitjor enemic que algú pot trobar serà sempre... un mateix.
Aquests dies sentireu a parlar d'aquest doppelgänger que camina permanentment amb cadascun de nosaltres durant la nostra existència; de Dorian Gray i l'altre jo envellit que amaga en un quadre sinistre; d'aquella Alícia que potser es convertia en algú altre en traspassar el mirall; del Narcís perdut en el seu propi reflex; del bon salvatge convertit en perversa criatura civilitzada; del doctor i el doble malèfic que protagonitzen L'estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde, de Robert Louis Stevenson (llibre protagonista en aquesta edició de BCNegra) o de John Blacksad, aquest felí i detectiu alhora que han imaginat Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido i que és un personatge destacat en el festival d'aquest any. Com a autor destacat, Leonardo Sciascia, un dels més grans de la literatura italiana moderna i, també, d'aquest giallo que expressava, fent servir els mecanismes de la novel·la criminal, la desorientació d'una humanitat escindida entre el bé i el mal.
Gaudiu d'un festival que ha arribat a la majoria d'edat gràcies a tots els lectors i lectores d'una ciutat bolcada en la literatura, una ciutat que, ja ho veureu, té, com vosaltres mateixos, personalitats múltiples.
Carlos Zanón, comissari de BCNegra

Carlos Zanón