Presentació

Els cops ocults d’una ciutat

Hi ha poques històries d’èxit tan engrescadores com la de BCNegra. Un èxit que no ens ha de privar de preparar el futur creant nous lectors i lectores. És per això que en aquesta edició, la del 15è aniversari, la setmana negra arriba fins als centres docents i porta a les aules, en una interessantíssima experiència titulada “Interrogatori en tercer grau”, alguns dels millors autors i autores negrocriminals del país.

Sota la direcció de l’actual comissari, Carlos Zanón, BCNegra ens demostra un any més que té una salut de ferro i que encara té molts secrets per descobrir-nos. Com Barcelona, una ciutat que el sol mediterrani il·lumina amb força però, tot i així, encara conserva, sota plecs ombrívols, racons per descobrir. I és que la nostra és una ciutat que, molts cops, segueix amagant-nos les seves millors virtuts.

Qui ens havia de dir fa gairebé mig segle que Pepe Carvalho, aquell guardaespatlles que vam conèixer a Yo maté a Kennedy, esdevindria un dels detectius de ficció més famosos del planeta? I qui podria haver sabut que la ciutat on va néixer, Barcelona, acabaria convertida per culpa seva en una de les grans capitals del crim literari?

A les vostres mans, el programa de la 15a edició de la BCNegra. Us convido a passejar-vos-hi i a descobrir, qui sap, coses que mai no hauríeu imaginat...

 

Joan Subirats i Humet, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat

 

Presentacio

Ciutat amagada

Si l’edició passada ens dedicàvem a viatjar de port en port, en aquesta us proposem un viatge sota terra, amb cinc línies de metro que ens porten a conèixer la ciutat, tant la real com la inventada, que s’amaga en els llibres. No la ciutat misteriosa ni tampoc la secreta, sinó l’amagada. S’amaga per por, per generositat tant com per maldat. Per fer mal tant com per preservar un botí, una identitat, un amor, un cadàver. Doble moral, vides paral·leles, desapareguts, veritats inconfessables. A la vida i als llibres són tan necessaris els valents com els covards, els màrtirs com els traïdors, els herois com els delators. Tot és territori de la literatura criminal, un gènere voraç que no té problemes a robar de les neveres d’altres gèneres: fantàstic, gòtic, històric... Hem buscat, trucat, escrit i perseguit els millors autors i autores possibles. Des d’Islàndia fins a Itàlia, des d'Argentina fins a Algèria. Tots volien venir a la ciutat, a BCNegra. Tenim Juan Madrid com a nou premi Pepe Carvalho. I Dominique Manotti, Petros Màrkaris, Yasmina Khadra, Bonnie Jo Campbell o Mariana Enriquez. I els autors de més a prop, és clar: Marc Pastor, Domingo Villar, Núria Cadenes, Toni Sala, Rosa Ribas, Llort, Teresa Solana o Andreu Martín. Hem intentat, un cop més, fer un festival del material del qual estan fets els somnis, un material amagat a la vista de tothom. És la millor manera que només el trobi aquell qui el busqui.

 

Carlos Zanón, comissari de BCNegra

 

Presentacio