Barcelona, des de les reixes de la presó: el cas Huertas

Huertas rebut per un grup de periodistes a la sortida de la Model, el 13 d’abril de 1976.
Foto: Pepe Encinas.

Com es pot documentar i escriure un llibre sobre els barris de Barcelona entre les quatre parets d’una cel·la de la Model? Així és com el periodista, escriptor i historiador Josep Maria Huertas Claveria (Barcelona, 1939-2007) va elaborar una part important de l’obra Tots els barris de Barcelona els mesos immediatament anteriors i posteriors a la mort de Franco.

En aquesta experiència irrepetible hi van participar un grapat de persones que van donar suport al treball de Huertas i també van fer possible que quedés a punt d’edició la part acabada prèviament. L’obra, publicada el 1976 per Edicions 62, va inaugurar nous camins en el tractament informatiu de la vida ciutadana i en la mateixa definició dels barris.

El treball de Huertas, figura referencial del modern periodisme barceloní, es va destacar pel compromís social i per l’atenció als problemes dels barris. El juliol de 1975 va ser processat per una frase d’un article que l’estament militar franquista va considerar ofensiva. El seu empresonament va donar peu a la primera vaga de diaris des del final de la Guerra Civil i a una important mobilització solidària i en defensa de la llibertat d’expressió.

En ocasió del quarantè aniversari dels fets, Jaume Fabre, estret col·laborador de Huertas durant molts anys i coautor de Tots els barris de Barcelona, ha elaborat per a Barcelona Metròpolis una crònica d’aquella experiència.

Jaume Fabre

Periodista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *