El festival Kosmopolis i la literatura amplificada

La trobada Kosmopolis, centrada en la reflexió sobre la creació literària en tots els seus vessants, completa, des de l’any 2002, un ric panorama de certàmens especialitzats en diferents sectors: BCNegra, Món Llibre, Setmana de la Poesia i Barcelona Novel·la Històrica.

El diàleg inaugural de Kosmopolis, el 18 de març passat, amb Juan Marsé,

La literatura amplificada és el lema de Kosmopolis, una declaració d’intencions sobre la posada en escena del món de la paraula en el sentit més variat i extens. El director del festival, Juan Insua, explica: “L’objectiu és pensar que la literatura és una gran casa amb moltes portes d’entrada. El concepte d’amplificada té a veure amb el fet de considerar que s’hi pot entrar des d’una sèrie de televisió, un videojoc, una novel·la gràfica o manifestacions científiques.”

La darrera edició de Kosmopolis al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va tenir 8.900 visitants. El festival té caràcter biennal però, més enllà dels cinc dies de l’esdeveniment, disposa d’una programació continuada durant tota la temporada. “L’any 2002 Josep Ramoneda, en aquella època director del CCCB, em va encarregar la creació d’un festival de literatura i vaig pensar que era convenient formular una trobada per al segle xxi amb una concepció oberta i basat en la recuperació de la paraula”, recorda Insua.

El festival no es limita a l’expressivitat de la paraula impresa, sinó que s’hi consideren, amb la mateixa força, l’oralitat i els mots electrònics. “L’objectiu últim és mantenir viva la flama d’una de les arts més poderoses i transformadores com és la literatura, entesa com a força en constant canvi, i mostrar que és una gran eina per impulsar l’evolució d’una societat, un terreny sense límits –argumenta Insua–. Un món sense literatura seria inconcebible, però és reduccionista definir-la només sota l’òptica del parèntesi Gutenberg”.

El director de Kosmopolis avisa que vivim “una transformació conceptual”, i que allò que considerem ara que és literatura “pot tenir poc a veure amb el que en pensarem d’aquí a quinze anys”.

Una sessió del Bookcamp Kosmopolis al CCCB, que explora els límits i les possibilitats del format llibre,

Amb aquests paràmetres, la novena edició de Kosmopolis, que va tenir lloc del 18 al 22 del mes de març passat, va incloure trobades d’escriptors per parlar de literatura, converses sobre traducció, laboratoris d’escriptura, un espai dedicat a reflexionar sobre periodisme del segle xxi, una exposició al voltant de la figura de W. G. Sebald, un bookcamp per debatre el futur del llibre, activitats infantils i juvenils, recitals, el Canal Alfa amb projeccions audiovisuals relacionades amb la literatura i ponències magistrals d’autors tan rellevants com Juan Marsé, Alberto Manguel, Javier Cercas o David Grossman, entre molts altres.

“La crisi ens ha afectat però l’hem esquivada. El festival es va reduir a tres dies a partir de l’any 2008 però hem recuperat el format de cinc dies i ampliat les seccions –apunta Insua–. Hem vist que el món editorial es polaritza amb fusions de grans grups però, al mateix temps, apareixen editorials petites i noves llibreries i es recuperen processos artesanals; els dos models conviuen.”

En aquest context, en el marc de la ciutat de Barcelona i des del CCCB, Kosmopolis estimula la comunitat i l’ecosistema cultural vinculat a la literatura. “És un festival que va néixer a Barcelona perquè és una capital de les lletres, que té una xarxa de biblioteques exemplar, una indústria editorial potent en dos idiomes i moltes llibreries i festivals literaris”, afirma Insua. Premi Ciutat de Barcelona 2003 per l’exposició “Cosmópolis. Borges y Buenos Aires”, el coordinador conclou: “Poques ciutats tenen tants ingredients perquè puguin ser considerades ciutats literàries; això justifica la candidatura de Barcelona a ser designada per la Unesco com a Ciutat de la Literatura, candidatura en què Kosmopolis té un paper fonamental.”

Logotips i cartells d’alguns dels festivals literaris de Barcelona.

BCNegra

El festival BCNegra constata que Barcelona s’ha convertit en un dels pols internacionals de la novel·la de crims. Els autors locals de primer nivell hi proliferen, els nòrdics més internacionals hi presenten les seves novetats, hi ha llibreries especialitzades i biblioteques com La Bòbila. En tota aquesta activitat negrota, BCNegra representa l’eix central, una festa anual que ja ha complert deu anys.

El festival acull els millors autors, celebra el prestigiós premi Pepe Carvalho, ha recuperat el premi Crims de Tinta i vesteix tot Barcelona de negre, perquè la cinquantena d’activitats gratuïtes de la programació es fan a diversos barris. En la darrera edició, celebrada del 29 de gener al 7 de febrer, hi van participar setanta escriptors, com ara Philip Kerr, Anne Perry, Alicia Giménez Bartlett o Lorenzo Silva. El comissari és el llibreter Paco Camarasa.

Món Llibre

És el festival de literatura per a nens i nenes, el seu Sant Jordi particular, que se celebra al voltant dels espais del CCCB i el Macba. La trobada consta d’un centenar d’activitats amb la intenció d’acostar els llibres als menuts i despertar-los el gust per la lectura.

L’onzena edició de Món Llibre es va dur a terme els dies 18 i 19 d’abril. La commemoració dels cent cinquanta anys d’Alícia al país de les meravelles, el clàssic de Lewis Carroll, va centrar les activitats.

Amb la participació de més de quaranta editorials de literatura infantil i juvenil, el festival programa espectacles escènics, projeccions de pel·lícules, exposicions, recitals i instal·lacions artístiques. La plaça dels Àngels acull parades de llibreries amb una secció de literatura infantil i juvenil. Al festival hi són representades moltes llengües del món, incloent-hi la llengua de signes i el braille.

Logotips i cartells d’alguns dels festivals literaris de Barcelona

La Setmana de la Poesia

L’Ajuntament va assumir, l’any 2011, la Setmana de la Poesia, que existia des del 1985, i va agrupar en un sol festival tres grans esdeveniments: el Festival Internacional, el Dia de la Poesia i els Jocs Florals. La Setmana es convertia així en un dels certàmens més antics d’Europa. Al mes de maig, aquesta festa literària és un reflex del volum d’actes poètics que promou la ciutat durant tot l’any.

La Setmana ressona en tota la ciutat amb lectures, trobades, conferències i concerts. En l’edició passada es van programar actes en centres cívics, ateneus, biblioteques, museus, cinemes i teatres, al Macba, la Pedrera i el Poble Espanyol, a l’antiga fàbrica Damm i al Saló de Cent de l’Ajuntament. Els directors, Teresa Colom i Sam Abrams, expliquen que és “una gran celebració pública que vol destacar la importància innegable de la poesia en la vida de les persones, de la ciutat i del sistema literari del país”.

Barcelona Novel·la Històrica

Un espai tan rellevant en la història de Barcelona com el Born Centre Cultural presenta, al novembre, el festival de novel·la històrica, que esdevé un punt de trobada entre els autors i els lectors d’aquest gènere literari.

El festival, de sis dies, coincideix amb el lliurament del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, que va distingir, en la darrera edició, l’autor Santiago Posteguillo pel conjunt de la seva obra. El festival es va concentrar en efemèrides tan destacades com el centenari de la Primera Guerra Mundial o els quaranta anys de la Revolució dels Clavells, de Portugal. La temàtica romana en relació amb la història de Barcelona va ser tractada sota diverses perspectives i l’esdeveniment va tenir un espai dedicat a la reflexió sobre el gènere històric, amb aspectes inèdits com el plantejament de l’existència de la novel·la històrica femenina.

Carles Domènec

Fotògraf i periodista

2 comentaris a “El festival Kosmopolis i la literatura amplificada

  1. Retroenllaç: Barcelona, ciutat de literatura | Núvol

  2. Retroenllaç: Barcelona, proclamada ciutat literària per la UNESCO | Núvol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *