Barcelona, ciutat de la literatura

© Pep Montserrat

Barcelona té vocació literària. No debades és la capital mundial de l’edició en castellà i el centre motor del sector editorial català. La seva projecció literària no es limita a la indústria del llibre. També ocupa un lloc singular en la geografia literària d’Occident. És l’escenari final d’El Quixot, la primera novel·la moderna i obra fundacional del món en què encara vivim.

Barcelona ha construït a partir de la lectura un espai de trobada gràcies a la seva àmplia xarxa de biblioteques, i també n’ha fet una oportunitat per compartir la cultura mitjançant els programes d’acollida d’escriptors perseguits o els projectes de cooperació que ha establert amb altres ciutats del món. Festivals literaris, escoles d’escriptura o el projecte Vil·la Joana, la Casa de la Literatura, són altres fites d’una ciutat que ha convertit el llibre en el seu hàbitat natural.

Enguany l’Ajuntament ha presentat la candidatura de Barcelona perquè formi part de la Xarxa de Ciutats Creatives Unesco en qualitat de Ciutat de la Literatura. Una iniciativa que la podria agermanar amb tota una comunitat de ciutats d’arreu del món que han fet de la literatura un dels pilars més prominents de la seva identitat.

Una història editorial llarga i fructífera, Sergio Vila-Sanjuan

Acostumats al risc: Barcelona, laboratori editorial, Javier Aparicio Maydeu

El festival Kosmopolis i la literatura amplificada, Carles Domènec

Ciutat refugi d’escriptors perseguits, Carme Arenas

Un espai literari i molt més, Valeria Gallard

Llegir els carrers, Marià Marín i Torné

Roses i violes, Mathew Tree

4 comentaris a “Barcelona, ciutat de la literatura

  1. Crec que ho de capital mundial de l’edició en castellà ho haurien de posar bé, doncs a Madrid el 2014 es van editar (ISBN)més de 8.000 llibres més que a Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *