‘La càmera domèstica. L’afició fotogràfica a Catalunya (ca. 1880-1936)’ [The ‘Domestic’ camera. Amateur Photography in Catalonia (c. 1880-1936)]

KBr - Barcelona Photo Center

From 15/02/2024 to 12/05/2024

Photography. A group exhibition aimed at providing an opportunity to find out more about the culture of amateur photography in Catalonia before the Spanish Civil War.

Between the end of the 19th century and the beginning of the Spanish Civil War, a vibrant culture of amateur photography emerged and developed in Catalonia. The same thing was also happening in other countries - for the first time in history it was possible to create an image of oneself without the need to rely on artistic or technical knowledge.

This exhibition revisits the phenomenon of amateur photography during this period, focusing on a selection of the recurrent common themes and visual motifs that were then popular, and that provide an insight into those who pursued photography as a hobby, and how the language of amateur photography was established at the beginning of the twentieth century.

Further information.

KBr - Barcelona Photo Center

Address:
Av Litoral, 30
Districte:
Sant Martí
Neighborhood:
la Vila Olímpica del Poblenou

If you would like to make a correction related to this activity...

LET US KNOW

Timetable

Durant dècades, la fotografia amateur va quedar al marge de la història oficial de la fotografia, degut sobretot al seu caràcter d’activitat de masses i a les mancances que mostraven moltes de les seves realitzacions. Des de fa temps, però, és objecte d’atenció per la manera com manifesta diferents aspectes socials i culturals del seu temps.

La cultura fotogràfica amateur va arrelar amb força a Catalunya des del 1880 i no deixaria de despertar un extraordinari fervor social fins a l’esclat de la Guerra Civil el 1936. Aquesta exposició recorre la seva evolució a través d’un recorregut temàtic que presenta prop de 300 peces (fotografies, objectes i documents d’època) que s’han pogut reunir gràcies a la col·laboració de disset institucions públiques (entre arxius, museus, biblioteques i centres de recerca) i nou col·leccions privades.

La fotografia feta per aficionats és aquella que sorgeix fora de les lògiques productives del mercat professional i abasta una àmplia varietat d’usuaris, entre els quals cal diferenciar «l’aficionat» comú de «l’amateur», segons distinció terminològica de l’època. L’aficionat comú, o simple aficionat, sol utilitzar la càmera de manera ocasional i, sovint, estacional, per exemple, en vacances, mentre que l’amateur, també anomenat amateur «seriós», actua, per dir-ho així, com un professional sense professionalitzar. Dedica temps i esforç a la fotografia, projecta en la seva afició un cert anhel de progrés i millora i, de tant en tant, participa en activitats que poden donar lloc a un cert reconeixement, com ara concursos i exposicions.

La fotografia domèstica va anar evolucionant al mateix temps que ho feia la cultura visual. Si als seus començaments va acusar la influència de la pintura, sobretot del paisatgisme, aviat els mitjans de comunicació de masses, com el cinema o la premsa, exerciran un influx cada vegada més gran sobre els fotògrafs amateurs, la mirada dels quals evolucionarà sota la imparable i puixant influència d’aquests nous llenguatges visuals.

If you would like to make a correction related to this activity...

LET US KNOW