Jornada de Co-Disseny d'Escenaris d'Arxius Oberts

NOTÍCIES

Arxius Oberts és un procés de recerca acció estructurat en quatre fases per a reflexionar i caracteritzar, de forma col·lectiva, els actius digitals culturals de la ciutat; i fer-ho posant en valor les seves potencialitats público-comunitàries.

 

En una primera primera fase, es va realitzar una recerca entorn l’estat de l’art dels arxius culturals digitals, més enllà del sector GLAM (Galleries, Libraries, Archives, and Museums), on es va dotar la recerca d’una mirada comunitària i també acadèmica. A la recerca de l’estat de l’art, es varen identificar actius digitals de valor social. Per actius enteníem recursos digitals oberts en un ampli sentit del terme, de fitxers digitals a sistemes de descripció i d’etiquetatge, passant per plataformes i solucions software per a l’emmagatzematge i processat de fitxers digitals d’interès cultural i amb valor social. A la recerca també es va realitzar un mapatge d’entitats i comunitats locals, així com un recull d’iniciatives i projectes de referència tant a nivell local com internacional.

 

A la segona fase, vam realitzar dues taules de treball público-comunitàries per a caracteritzar col·lectivament què entenem per “Arxiu Obert” des d’un punt de vista d’accés, de descripció i de publicació. A les taules de reflexió es poder considerar i catalogar a un arxiu com a “Obert”.

 

A la tercera fase, i un cop consensuat què entenem per arxiu obert, vam organitzar una trobada comunitària per a reflexionar entorn els reptes público-comunitaris dels arxius digital culturals de la ciutat. A la trobada es van organitzar taules de treball participades per perfils interdisciplinaris, i d’aquesta manera es va generar un context d’intel·ligència col·lectiva. S’hi van poder recollir els interessos, necessitats i recursos d’una manera transversal. A la trobada de Reptes vam treballar en grup i per blocs, identificant els reptes d’accés, de descripció i de publicació dels arxius digitals culturals de la ciutat.

 

En aquests moments, després d'aqueste diferents processos de treball (un més intern amb l'ICUB i un altre amb el sector privat, comunitari), ens disposem a fer una jornada de treball per pensar de manera col·lectiva un plataforma oberta d’arxius digitals culturals de valor social.  Una plataforma que respongui a totes les qüestions, necessitats, serveis i objectius identificats en el procés de recerca-acció d’Arxius Oberts.

 

El proper dilluns 2 de desembre, de 16 a 19h, a l'Antiga Escola Massana, us convidem a participar a la jornada de Co-Disseny d'Escenaris d'Arxius Oberts, el procés de recerca acció de Cultura Viva per a repensar col·lectivament a l'entorn dels arxius digitals culturals público-comunitaris i de valor social.

A la jornada realitzarem dues dinàmiques de disseny participatiu per a caracteritzar conjuntament les funcionalitats d'una futurible plataforma digital de codi-obert i de gestió público-comunitària, per a l'emmagatzematge, gestió, visualització i accés d'arxius digitals culturals. A la primera dinàmica, perfilitzarem possibles usuàries de la plataforma, i a la segona dissenyarem els escenaris d'ús de valor social i cultural que ens serviran per a prototipar col·lectivament les funcionalitats i serveis de la plataforma.

 

Si voleu assistir a la jornada, podeu escriure un correu a través de l'enllaç PARTICIPA

XARXES RELACIONADES
PROJECTES RELACIONATS
ACCIONS RELACIONADES

No hi ha accions relcionades