Arxius Oberts amplia el seu catàleg amb una exposició digital sobre dones referents de l’electrònica

NOTÍCIES
Unas manos pinchan música electrónica en la imagen de la exposición.

El projecte Arxius Oberts del programa Cultura Viva Barcelona ha treballat conjuntament amb el Museu de la Música per crear una versió virtual expandida de l’exposició “PIONERES. [D]’ones i experimentació sonora”. 

 

La biblioteca d’arxius digitals de contingut cultural de Barcelona continua ampliant-se. L’objectiu dels Arxius Oberts és democratitzar l’accés a aquest coneixement, ja sigui de fonts institucionals com veïnals, per fer-lo popular i accessible. Ara, a través de la col·laboració amb el Museu de la Música, posa a disposició pública l’exposició sobre les dones compositores de música electrònica i experimental del s. XX que es va poder veure presencialment entre abril i setembre del 2023.

 

Així, “PIONERES. [D]’ones i experimentació sonora” quedarà disponible de forma permanent en una versió creada amb la digitalització de bona part dels continguts, a més d’altres materials de nova creació que articulen una narrativa conjunta. 

 

Aquesta mostra digital s’articula al voltant de les cinc dones creadores de l’escena de la capital catalana a través d’entrevistes. Anna Bofill i Mercè Capdevila, en el camp dels laboratoris sonors, i les aportacions de Rosa Arruti (Nad Spiro), Barbara Held o Eli Gras en el de l’escena underground, conviden a conèixer una part de la història musical de la ciutat, molt poc coneguda pel públic general, a través de les seves pròpies vivències, enregistraments i altres materials. 

 

D’aquesta manera, s’ha volgut mantenir el format que segueix el documental Sisters with Transistorsque formava part de l’exposició original comissariada per Haize Lizarazu, en el qual es repassen algunes de les dones referents a escala internacional: des de Clara Rockmore, Daphne Oram o Wendy Carlos, fins a Éliane Radigue o Maryanne Amacher. 

 

La digitalització de tot aquest material fa possible la documentació de coneixement, en possibilita l’accés continu i ininterromput i visibilitza i reivindica cinc figures clau per entendre i contextualitzar l’inici de la creació i l’experimentació sonora de la ciutat. El procés de digitalització i articulació d’aquests arxius l’ha dut a terme el departament de col·leccions del Museu de la Música a càrrec de Marisa Ruiz i la bibliotecària Sara Guastevi.

XARXES RELACIONADES
PROJECTES RELACIONATS
ACCIONS RELACIONADES