Conservas Litorales: cuina, trobada i memòria al barri de La Marina

NOTÍCIES
Tres de les dones del grup "Conservas Litorales" miren el quadern amb les seves receptes

Cuinar, xerrar, passar l'estona i dinar juntes, un seguit d’accions quotidianes esdevenen en un acte més profund i polític amb les dones de “Conservas Litorales”: difondre el seu coneixement de receptes, reivindicar aquesta tasca de cures feminitzada i invisibilitzada i, a més, fer-ho tot amb creativitat per fer front al malbaratament alimentari.

 

El projecte "Conservas Litorales" forma part de Memòria Viva i es va iniciar fa aproximadament quatre anys. Després d’un primer grup a la Barceloneta, ja en fa un parell que es va crear aquest nucli al barri de La Marina. Des d’aleshores, els dimecres són el dia escollit per trobar-se. Tal com explica la Carmen, tot comença amb un cafè i, després, es posen a pensar què cuinaran. 

 

En aquest punt, dos factors es posen en joc. Per una banda, els aliments que tenen al seu abast se centren en els productes de la cooperativa de consum Keras Buti que ja no estan en condicions de ser venuts, però que es poden aprofitar. D’aquesta manera, fan front al malbaratament alimentari i creen receptes de reaprofitament de forma creativa. Però això no és tot perquè, a més, la seva intenció és compartir el seu patrimoni cultural a través de les receptes que guarden en el seu record. 

 

D’aquesta manera, el matí passa entre fogons i converses que teixeixen vincles i suport veïnal, a més de l’intercanvi de coneixements culinaris. Aquest espai, doncs, uneix a les participants i fa visibles les tasques de cures feminitzades i arraconades a dins les parets de les cases. Després, un cop tot està a punt, es para taula i es degusta el menú en un dinar de germanor. 

 

Avui, el menú d'avui està format pels “rellenos de arroz” que ha proposat la Carmen i que recorda de la seva infància en un poble de Zamora a través de la seva àvia, a més d’una amanida per no llençar res i de calçots. Aquestes receptes d’avui se sumen al quadern en el qual la Margarita porta un registre dels plats que cuinen setmana a setmana amb el seu pas a pas. Així, l’objectiu és editar un llibre per compartir i preservar el seu coneixement i que arribi més enllà. 

XARXES RELACIONADES
PROJECTES RELACIONATS
ACCIONS RELACIONADES