Crònica del primer Arxius Oberts Fest

NOTÍCIES
Arxius Oberts Fest

La primera edició de l’’Arxius Oberts Fest’ esdevé un punt de trobada de l’ecosistema del patrimoni cultural digital de Barcelona

La jornada celebrada al Canòdrom va servir tant per presentar la plataforma Arxius Oberts, que ja recull desenes de materials d’accés lliure, com per recollir inquietuds i propostes sobre les noves línies de treball del projecte. A més, també es va anunciar la primera convocatòria de beques per promoure relats dissidents sobre la història de Barcelona a través d’arxius digitals. 

La primera edició de l’Arxius Oberts Fest va reunir una vintena de representants de les entitats i institucions que treballen amb el patrimoni digital de Barcelona. Amb aquesta jornada, celebrada al Canòdrom - Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica el 4 de juliol, el projecte impulsat per Cultura Viva va obrir un espai de trobada i de treball conjunt per potenciar la riquesa cultural digital de la ciutat: “La quantitat i diversitat de material que tenim a Barcelona són immenses, però si no ho cuidem hi ha el risc que tot això quedi amagat. Per això, el nostre objectiu és facilitar la feina i l’enxarxament de l’ecosistema de projectes existents per tal de potenciar-lo i fer-lo més visible”, explicava Marc Aguilar, un dels membres de l’oficina tècnica del projecte gestionada per Bitlab.   

En aquest sentit, la trobada es va dividir en dues parts: una introductòria en la qual Bitlab va mostrar la plataforma que ja es troba disponible, i una segona en què es va dinamitzar un espai per a la coneixença mútua entre participants i per a rebre les seves inquietuds i propostes de cara a establir les properes línies de treball del projecte. 

Una plataforma oberta d’arxius culturals digitals al servei de la comunitat

Han estat dos anys de feina i espera, però el procés participatiu dinamitzat per Bitlab ja ha recollit els seus fruits que s’han plasmat a la plataforma Arxius Oberts, ja disponible en línia per a tota la ciutadania. Durant la presentació, Marc Aguilar i Víctor Jiménez, van mostrar al públic assistent el seu contingut i funcionament amb desenes de documents oberts en forma de fotografies i enregistraments visuals i sonors que, organitzats en narratives, col·leccions i exposicions virtuals, recullen llocs de la ciutat en diferents moments històrics, celebracions de la cultura popular i altres moments clau, fets sorprenents i curiositats quotidianes.

Trinitat Vella: un exemple de procés comunitari inclòs en la plataforma Arxius Oberts

El projecte comunitari desenvolupat a Trinitat Vella és paradigmàtic de com pot Arxius Oberts ser útil a la comunitat. Es tracta d’un procés en el qual s’ha acompanyat l’Associació per la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de Trinitat Vella en la inclusió a la plataforma d’una col·lecció de centenars de fotografies històriques del barri. Paco Flores, membre de l’entitat, va destacar que les entitats petites com la seva tenen “un problema de difusió del material que conserven i, més enllà de les xarxes, costa fer-lo visible perquè els recursos humans i econòmics són limitats”. Per això, Arxius Oberts els ha permès no només fer-se més visibles, sinó també reelaborar el material i anar més enllà del simple recull de fotografies que ja era la seva pàgina de Facebook: “Ara, tenen més sentit encara perquè formen part d’un relat, tenen un context que explica moltes més coses i tenim moltes més garanties de conservació que no pas amb les xarxes socials”, va afirmar Flores. 

Els nous horitzons d’Arxius Oberts a debat

La segona part de la jornada va posar de manifest la diversitat d’entitats i institucions barcelonines que aposten pels arxius digitals i la seva obertura a la comunitat. Es van poder conèixer exemples de l’àmbit dels videojocs, l’arquitectura, els moviments i associacions veïnals, l’alfabetització i la dinamització comunitària, l’audiovisual, la memòria històrica, les arts escèniques o de les biblioteques i museus de la ciutat. 

Després, separades en dues taules de treball, les participants van posar en comú tant allò que poden oferir a la resta de projectes, com les seves inquietuds i necessitats per tal d’elaborar propostes sobre les properes passes d’Arxius Oberts. Entre altres idees, es va recollir la necessitat d’oferir formacions que facilitin l’accés a la plataforma i al món digital en general, la voluntat de posar els materials de cada projecte en contacte amb la resta per tal de tenir més difusió o l’oportunitat d’aprofitar tots els continguts per a desenvolupar projectes educatius. 

Les beques Arxius Oberts promouran relats alternatius sobre la història de Barcelona 

Un altre dels plats forts va ser l’anunci de les primeres beques d’Arxius Oberts amb l’objectiu de promoure la creació de relats alternatius i dissidents sobre moments i temàtiques de la història de la ciutat. La jornada també va permetre la participació de les entitats en la definició d’alguns aspectes de la convocatòria que es farà pública durant la tardor vinent i que oferirà acompanyament tècnic i fins a 5.000 € a un mínim de dues iniciatives. 

Després de la sessió de treball, les assistents van poder continuar les converses informals amb un pica a pica a les grades del Canòdrom. A més, la músic i DJ Linalab va oferir una performance sonora com a relatoria de la jornada per tancar de forma artística la primera edició d’aquest espai de trobada i d’aliances per a continuar promovent l’acció comunitària des de la cultura digital.

XARXES RELACIONADES
PROJECTES RELACIONATS
ACCIONS RELACIONADES