La cultura que fem a la ràdio: inaugurem Ràdio Cultura Viva

NOTICIAS
Ràdio Cultura Viva

Cultura Viva inaugura Ràdio Cultura Viva, la sèrie de postcasts sobre cultura comunitària a partir de l'experiència dels projectes del programa.

Ja està disponible el primer podcast Ràdio Cultura Viva, produït per Cultura Viva amb la col·laboració de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i que ha fet possible l'equip de Ràdio Fabra. El programa, que tindrà una periodicitat mensual, es podrà trobar al web de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, i comptarà amb la participació de tots els projectes que formen part del programa Cultura Viva. 

L’eix principal del programa Cultura Viva son les pràctiques culturals, les xarxes i la trobada, que vinculen espais i territoris. Una de les principals activitats públiques de Cultura Viva han estat les Jornades Cultura Viva; enguany, en el marc de la pandèmia, aquest espai de debat i diàleg com a forma d’innovació cultural s’ha transformat en un espai virtual i accessible per tots els públics: el nou podcast Ràdio Cultura Viva. Un espai radiofònic perquè els projectes que conformen el programa Cultura Viva s’expliquin i discuteixin sobre què és i com és portar a la pràctica un projecte cultural comunitari.

En aquest context, Ràdio Cultura Viva té per objectiu garantir l’accés a la cultura, pel que fa a la representació, a la pràctica cultural, alhora que dóna a conèixer aquella activitat cultural situada fora del marc hegemònic del què s’entén per cultura, per tal d’entendre i compartir els drets culturals que exerceixen els veïns i les veïnes de la ciutat. D’aquesta manera, cada programa serà co-creat amb l’ajuda d’un dels projectes de Cultura Viva, per posar al centre dels debats  les pràctiques culturals  i comunitàries amb valor públic que contribueixen a la cohesió, fomenten pràctiques culturals descentralitzades i exploren noves formes d’organització econòmica i del treball i la perspectiva de gènere. 

El programa, que tindrà una periodicitat mensual, està dirigit i presentat per l’Edi Pou, periodista, músic i meitat del duet de rock experimental Za!, amb el qual ha girat per quatre continents, i membre fundador de l’Orquestra del Caballo Ganador.


Primer programa: els mitjans de comunicació audiovisuals comunitaris

El primer programa està dedicat als mitjans de comunicació audiovisual transformadors, participatius, de base i comunitaris. És parlarà del projecte La Veïnal TV, de qui la impulsa i per què, com neix i en quin context s’està consolidant. Es debatrà amb quatre de les persones impulsores del projecte sobre la necessitat i la importància de disposar de mitjans de comunicació a l’abast de totes les veïnes i veïns. També es parlarà amb les protagonistes que exerceixen aquesta comunicació des dels barris del Poble-sec i Sant Andreu. 

PODEU ESCOLTAR EL PRIMER CAPÍTOL AQUÍ

 

El programa respondrà als principis ètics del feminisme i l’antiracisme, condemnant actituds masclistes o racistes, i promovent la participació i representació de col·lectius minoritaris i/o oprimits amb la voluntat de crear referents culturals el més diversos possibles.