Barcelona Cultura

Octubre-novembre-desembre 2019

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Yo soy la rumba

Cinema Documental Musical

30/04/2019 - 19:00h

CC La Sedeta

Audiovisual

Durada: 94 minuts

El pare o el rei? Tant se val, perquè Peret va ser, és i serà la rumba. La rumba catalana. La del carrer de la Cera i la del barri de Gràcia. La rumba de guitarra i palmas. La que va fer un gitano a qui li agradaven Elvis Presley, James Brown i els mambos de Pérez Prado. I com que Peret és la rumba, aquest documental explica com va néixer aquesta música i com es va forjar una llegenda, la d’un nen nascut en un assentament gitano de Mataró, que havia de dedicar-se a ser venedor ambulant, de fira en fira, de poble en poble, com abans havia fet el seu pare, però que va acabar convertint-se en una de les figures més conegudes de la música dels anys seixanta, setanta i vuitanta. I aquest recorregut el fa el documental a través de la seva família, de la veu dels seus nets i dels seus besnets, amb una mirada de gitano que Peret va reivindicar orgullós.

La directora Paloma Zapata va rebre fa uns anys la visita de Santa, la neta de Peret, que volia complir el desig del seu avi i resumir la seva vida i la seva música en un documental. I juntes es van posar mans a l’obra prenent com a punt de partida per a la seva història la boda de la besneta del cantant, Amy, i els enregistraments que rep com a regal: el seu besavi narrava en unes cintes d’àudio alguns dels moments més destacats de la seva vida.

Així, a partir d’aquests enregistraments i del que la família i alguns amics recorden d’aquells dies, va creixent un documental que repassa els primers anys de Peret com a venedor ambulant, els seus primers èxits, la seva visita al Festival d’Eurovisió pràcticament obligat pel règim franquista, la seva marxa de la música per consagrar-se a l’Església evangèlica de Filadèlfia, el seu retorn, la seva actuació a les cerimònies olímpiques de Barcelona 92, les seves idees sobre feminisme i racisme (que molts pensaven que eren avançades per la seva època) i, sobretot, la seva relació amb la família, que, juntament amb Déu i la rumba, van ser els pilars de la vida de Peret. Una santíssima trinitat que el va convertir en el rei de la rumba. I també en el seu pare.

FITXA

Directora: Paloma Zapata. País: Espanya. Any: 2018.

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots