Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

octubre - desembre 2022

Serà el nostre secret

Sala La Planeta

Teatre

Edat recomanada: Públic general

Una de cada cinc persones a Catalunya ha patit algun tipus de violència sexual durant la seva infància. Malgrat que els abusos a menors tenen conseqüències físiques, emocionals i psicològiques per a tota la vida, impera el silenci davant d’aquests fets. Només quan es pot explicar el que s’ha viscut, es pot començar a comprendre. La paraula dita ens fa prendre consciència, evidencia l’abús de l’agressor, la covardia dels encobridors i sacseja els valors de la nostra societat. Serà el nostre secret aborda amb sensibilitat i valentia el tema dels abusos a menors, transmetent les vivències i les reflexions de persones que han passat aquesta experiència i han volgut compartir-la.

L’espectacle forma part del Cicle de Teatre Verbatim de la sala La Planeta, que pren com a punt de partida la tècnica del teatre Verbatim, que consisteix a prendre les paraules d'una conversa o un monòleg i reproduir-les en escena exactament tal com van ser dites, prenent així un fragment de la realitat més estricta i convertint-lo en una creació teatral. Així, la peça es construeix basant-se en els testimonis directes de les persones que han viscut aquestes situacions. I és que la paraula no només ajuda les víctimes a allunyar, si és que això és possible, els fantasmes del passat, sinó que també ajuda qui escolta els fets, relatats en primera persona, a entendre millor uns successos les conseqüències dels quals poden ser devastadores en les vides dels qui els viuen.

Per tal de vehicular damunt l’escenari un tema tan delicat com el de l’abús infantil, els creadors de la peça van realitzar un important treball previ de recerca i de recopilació d’informació. L’obra està, en part, inspirada en el relat autobiogràfic Cien pastillas en un día, de Josep Abella, però recull també molts altres testimonis, tant de víctimes supervivents com d’especialistes. La peça es proposa transmetre la vivència real i alhora donar a l’espectador l’oportunitat de veure’s confrontat amb aquest tabú, de reflexionar-hi i de prendre’n consciència.

Serà el nostre secret, construïda a partir del testimoni de víctimes supervivents ja adultes, vol posar sota el focus les seqüeles que un abús durant la infantesa, el moment en què ens formem com a persones, deixen en un adult, i com aquest en viu les conseqüències després d’haver-ho tingut enterrat en l’oblit durant molts anys. L’obra busca despertar l’empatia del públic i que aquest es pregunti com i per què un abús de la infància s’oblida sovint i no surt a la llum fins que la víctima ja té els 40 o 50 anys. 

Un dels drets universals dels infants és el dret a la protecció, a viure en un entorn segur. Les dades diuen que el vuitanta per cent dels abusos es cometen en l’entorn familiar o de confiança de l’infant. Així, doncs, què passa quan la casa que t’hauria de protegir es converteix en la teva presó? Quines són les conseqüències quan els que t’haurien d’estimar són els que et fan mal? 

LA CRÍTICA HA ESCRIT:

“La confidència i la seva força se situen en el centre. En obrir les comportes dels seus pesats traumes, els personatges basculen entre complexos sentiments, dissociacions i altres mecanismes que la ment construeix per defensar-se de l’inexplicable.”
(MANUEL PÉREZ I MUÑOZ, EL PERIÓDICO)
https://www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20210117/sera-nostre-secre...

“S’ha de tenir una valentia i un coratge immensos i una gran sensibilitat per abordar amb profunditat un tema dolorós com pocs. S’ha de tenir un tacte i una delicadesa extrems per dur aquest material a escena, i s’han de tenir uns coneixements i recursos de construcció dramàtica molt ferms per no caure en la morbositat o l’horror, que seria el més fàcil.”
(DANI CHICANO, RECOMANA.CAT)
https://recomana.cat/obres/sera-el-nostre-secret/critica/la-paraula-que-...

“La sensibilitat i l’ofici de Marta Montiel, Elies Barberà i Daniela Feixas han creat un espectacle que sacseja la consciència i trasbalsa l’esperit sota una premissa important: darrere de cada víctima/supervivent hi ha un agressor amb qui conviu —o està molt a prop— sota l’aparença d’una absoluta «normalitat».
(IOLANDA G. MADARIAGA, RECOMANA.CAT)
https://recomana.cat/obres/sera-el-nostre-secret/critica/sera-el-nostre-...

Sala La Planeta

La Sala La Planeta de teatre independent, compta entre els seus cicles de produccions amb el Cicle Verbatim. La tècnica del teatre Verbatim consisteix a agafar les paraules d'una conversa o un monòleg i reproduir-les en escena exactament tal com van ser dites, prenent així un fragment de la realitat més estricta, i convertint-lo en una creació teatral. Dintre d’aquest cicle de La Planeta, la companyia Mitoshima Produccions ha abordat, a partir d’entrevistes amb especialistes i testimonis, diferents tabús socials com la feina dels fotògrafs de guerra a El color de la llum, el suïcidi juvenil a No m’oblideu mai, el servei militar a Mili KK, la subrogació maternal a Els diners, el desig, els drets o, ara, l’abús infantil a Serà el nostre secret.
 

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots