Parque de Joan Miró

Volver

  • None
  • None
  • None
  • None
  • None

Integrat en la trama urbana dissenyada per Ildefons Cerdà, el parc de Joan Miró ocupa el solar de l'antic escorxador de la ciutat, equivalent a quatre illes de l'Eixample. Hi destaquen les importants plantacions de pins, alzines i palmeres, així com l'escultura Dona i Ocell, obra del gran pintor, escultor i ceramista Joan Miró.

Este es un parque que ofrece al visitante una sorpresa en cada una de sus numerosas entradas, ya que dan acceso a espacios muy diferentes tanto en la estructura como en los usos. Es un parque para estar en él, escogiendo la zona en función de lo que se quiera hacer.
En el pinar, cada día se reúne el vecindario para charlar en la terraza de uno de los quioscos bar, o mientras los niños se entretienen en una de las seis áreas de juegos infantiles del parque, una de las cuales, la de mayor tamaño, es accesible. En el palmeral, los aficionados a la petanca disponen de pistas y quienes tienen perro pueden pasearlo en una gran área de 720 m2.

Historia

També és el primer en què es va donar un nou ús a espais urbans amb equipaments obsolets. Situat en els terrenys que havia ocupat l’antic escorxador de la ciutat, és un bon exemple del nou model d’estratègia urbana iniciat amb la democràcia, basat en la dignificació de la perifèria i la recuperació del centre de la ciutat. El nou planejament de l’espai urbà va fer possible el creixement progressiu d’un espai públic extens i de qualitat, del qual aquest parc és una peça emblemàtica.

Biodiversidad

Si les palmeres de Canàries i datileres (Phoenix canariensis i Phoenix dactylifera) són les grans protagonistes del parc per la seva abundància, els pins pinyers, els pins blancs (Pinus pinea i Pinus halepensis) i les alzines (Quercus ilex) configuren un gran espai de vegetació característicament mediterrani, on també es troben grans eucaliptus (Eucalyptus camaldulensis i Eucalyptus globulus).
A tocar de la biblioteca, els baladres (Nerium oleander) comparteixen espai amb les tanques de xiprer (Cupressus sempervirens) i, a prop del palmerar, s’eleven, majestuosos, els àlbers (Populus alba). Els oms (Ulmus pumila) i els cedres (Cedrus deodara) són altres espècies arbòries presents en aquest parc. A les pèrgoles hi llueixen les glicines (Wisteria sinensis) i les buguenvíl·lees (Bougainvillea glabra).

Paisajismo y diseño

És un parc organitzat en diferents àmbits. El primer, el dels jardins per a la biodiversitat, un espai dedicat a la millora de la qualitat de l’hàbitat per a la flora i la fauna. Un indret on es crea un nou ambient per afavorir la fauna mitjançant plantacions i la creació de refugis, que atrauen ocells, papallones i altra fauna beneficiosa.
Tocant a la plaça trobarem una praderia de 6.000 m2 que cobreix un aparcament i el dipòsit d’aigües pluvials. Vorejant-la per un dels costats, plataformes de diverses alçàries es connecten per camins ombrejats amb pèrgoles cobertes d’enfiladisses que condueixen cap a la zona més extensa i rústega del parc, els bosquets. Primer, un de palmeres i, tot seguit, un de pins.
Si hi accedim des de l’accés al parc pels carrers de Vilamarí i de la Diputació, trobarem una biblioteca envoltada d’aigua. Un edifici elegant i acollidor, voltat de canals d’aigua delimitats per franges de xiprers retallats. Aquesta biblioteca pública esdevé un complement extraordinari d’aquesta gran zona verda de Barcelona.

Arte y arquitectura

En un dels extrems de l’estany que hi ha a la gran plaça situada a l’altura dels carrers de Tarragona i d’Aragó, l’escultura Dona i Ocell, de Joan Miró, de 22 m d’alçària, presideix el gran espai verd. Està feta amb trencadís i ha esdevingut un dels grans referents del parc. Va ser donada a Barcelona pel seu autor.

Traductor de google :
Dirección:
C Aragó, 2
Distrito:
Eixample
Barrio:
la Nova Esquerra de l'Eixample
Ciudad:
Barcelona
Titularitat:
Centro público

Horarios

Dirección
C Aragó, 2

Teléfono

Tel.:
010

Comparte este contenido