Ja es poden proposar activitats per a la 17a Festa de la Ciència

La Festa de la Ciència del 2024 comença a escalfar motors. La 17a edició s’obrirà al públic els dies 8 i 9 de juny de 2024, al Born Centre de Cultura i Memòria i a la plaça Comercial. El període per fer propostes de les activitats que conformaran el programa s'ha ampliat fins a l'11 de febrer de 2024. Durant aquest període, centres de recerca, universitats, institucions, equipaments, entitats, empreses i altres organitzacions amb algun vincle amb el coneixement científic, poden inscriure les seves propostes. En aquest enllaç, podeu descarregar el dossier de la 17a edició, on trobareu el formulari per enviar les propostes.

Com a temàtiques de la pròxima edició, es presenten quatre temes principals. Un gran protagonista és l’aigua, la qual, enmig d’una de sequera sense precedents en els últims cent anys, pren una rellevància crítica. Una rellevància que s’accentua pel fet que estem en ple Decenni de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) i per la consolidació de Barcelona com a referent mundial de la nàutica i l’economia blava, com a seu amfitriona de la Copa Amèrica.

El canvi climàtic constitueix un altre tema de l’edició de 2024. En concret, en la pròxima Festa es vol posar en relleu el coneixement i l’avenç en el camp de les energies renovables i en l’impacte del canvi climàtic en la salut. Així mateix, dos temes més, es presenten com a altres protagonistes de la 17a Festa: les potencialitats i els límits de la intel·ligència artificial i, aprofitant que la Festa del 2024 tindrà lloc als voltants de les excavacions del mercat del Born, l’arqueologia. A més dels eixos centrals, com sempre, a la Festa hi té cabuda qualsevol altre tema relacionat amb la ciència: la biomedicina, el món dels números i les dades, l’astronomia i l’exploració de l’espai, la nanotecnologia, el món maker, la interrelació entre l’art i la ciència o la il·lustració científica, etc.

D’entre els formats de les activitats es contemplen tallers i demostracions, activitats experimentals i interactives, amb la participació individual o col·lectiva de les persones assistents; espectacles de teatre, dansa, música, humor, màgia, contacontes, experiments i jocs col·lectius; microxerrades adreçades al públic major de 16 anys de la mà d’investigadors i investigadores de nombroses especialitats; i espais singulars i instal·lacions permanents on el públic, al seu pas per la Festa, pot aturar-se per experimentar i aprofundir en nous coneixements.

Com a novetat d’enguany, el divendres 7 de juny, tindrà lloc una jornada matinal adreçada a centres educatius dedicada a la posada en comú dels projectes del programa Ciència Ciutadana a les Escoles.