Més noms de dona als carrers i places de la ciutat

La Ponència de Nomenclàtor de Barcelona ha aprovat la introducció de cinc noms de dona als carrers i places de la ciutat, com el de l’editora Carmen Balcells Segalà (1930-2015), personatge clau del ‘boom’ de la literatura llatinoamericana que va representar fins a sis premis Nobel. Donarà nom a l’espai ubicat entre els carrers de la Selva de Mar, del Treball i del Concili de Trento i la plaça d’Angeleta Ferrer.

12/07/2022 19:20 h

Ajuntament de Barcelona

A Sant Martí també s’afegirà el nom de Margarita Brender i Rubira (1919-2020) a l’espai enjardinat situat a la cruïlla entre els carrers de Freser, de Trinxant i de la Indústria. Brender i Rubira va estudiar arquitectura a Romania, però l’any 1962 l’Escola Tècnica Superior de Barcelona li va convalidar la titulació i va esdevenir la primera dona arquitecta a Catalunya. Durant molts anys va ser l’única dona que exercia aquesta professió a la província de Barcelona. 

Carme Claramunt (1897-1939), la primera dona afusellada al Camp de la Bota després d’estar detinguda a la presó de dones de les Corts, posarà nom a un jardí adjacent al Monument a la Presó de Dones de les Corts, a la cruïlla de Joan Güell amb Europa.

A Gràcia el vial situat entre la carretera del Carmel i l’avinguda de Pompeu Fabra serà batejat amb el nom de Josefina Torrens Illa (1902-2006), considerada una de les pioneres de la natació a Catalunya i nedadora destacada del Club Natació Barcelona. Va guanyar diverses competicions i el 1932 va guanyar la Travessia del Port de Barcelona. També va ser una dona feminista i compromesa socialment.

A més d’aquests quatre noms de dones, el Nomenclàtor ha aprovat el nom de Treballadores de la Numax per a l’interior d’illa entre els carrers de Sicília, del Rosselló i de Sardenya i la plaça de la Sagrada Família, on antigament estaven situats els cinemes Niza. Numax va ser una antiga fàbrica d’electrodomèstics en què la majoria de la mà d’obra eren dones que van protagonitzar una llarga lluita per millorar les condicions laborals.

Altres canvis aprovats avui són la substitució, a la Barceloneta, del nom del carrer de l’Almirall Churruca pel de Miquel Pedrola (1917-1936), que va ser un activista polític i milicià antifeixista català i militant del Bloc Obrer i Camperol (BOC), on va entrar amb només 15 anys. L’any 1933 va ser nomenat membre del Comitè Executiu de les Joventuts del BOC durant el II Congrés. Pedrola va morir al Front d’Aragó amb tan sols 19 anys.

També s’ha aprovat el nom d’Agustí Piñol (1898-1974) per a una placeta situada a l’accés del parc de la Creueta, a Gràcia. Piñol va ser pessebrista i un dels vigilants de la pedrera del Coll. Durant el seu temps lliure va construir un pessebre mòbil que va convertir-se en una atracció molt estimada pel veïnat.

A Gràcia també s’ha aprovat anomenar placeta de l’Alzina l’espai situat davant del número 62 del carrer de l’Encarnació i el carrer de Manrique de Lara. També a Gràcia s’ha donat llum verda al nom de jardí dels Arabescos a l’espai situat a l’avinguda de Vallcarca, a l’altura dels números 111-117.

Etiquetes associades a la notícia