Can Clos, un nou parc urbà a Sants-Montjuïc

Comencen les obres d’urbanització per guanyar un gran espai verd amb zones d’estada i passeig i una àrea de jocs infantils al barri de la Marina de Port. El parc disposarà d’un sistema de drenatge urbà sostenible per reaprofitar l’aigua de pluja.

15/04/2022 10:01 h

Ajuntament de Barcelona

L’actuació comprèn 24.000 metres quadrats als carrers del Foc, dels Ferrocarrils Catalans (entre Foc i Alts Forns) i de les Diligències i el camí de Can Clos. Amb la creació de la nova zona verda es modificarà la topografia de l’espai i es generarà un recorregut per a vianants que connectarà la part alta de Can Clos amb la resta del barri de la Marina i millorarà la integració amb la muntanya de Montjuïc.

El nou espai inclourà un passeig urbà accessible, una sèrie de camins esglaonats i una petita zona de descans a l’ombra. La vegetació predominant serà el substrat arbustiu, i s’evitaran els angles morts per reforçar la sensació de seguretat. Al vessant de Montjuïc es donarà continuïtat a la brolla amb pineda i s’alternaran el pi i l’ametller per proporcionar ombra als camins.

També s’hi instal·larà mobiliari urbà: bancs i cadires amb respatller, un aparcament per a bicicletes, diverses fonts i una àrea infantil de 278 metres quadrats amb gronxadors, jocs giratoris, cordes auxiliars per grimpar, tobogans i un rocòdrom.

A més, s’hi desplegaran serveis urbans, com la xarxa de fibra òptica i telefonia i d’aigua potable, electricitat i gas natural, i la il·luminació es basarà en sistemes d’eficiència energètica. Més endavant es construiran en aquesta zona quatre edificis d’habitatges.

El projecte, impulsat per l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU), té una inversió de 6,3 milions d’euros i s’emmarca en el pla Natura 2030, que té l’objectiu d’ampliar i conservar la biodiversitat urbana, i en la Superilla Barcelona, el gran pla de transformació urbana per fer front a l’emergència climàtica i fer una ciutat més sostenible i amable amb les persones.