Les terrasses d’alguns espais de Gràcia i de Sants-Montjuïc hauran de tancar abans

A Gràcia, les places del Sol, de la Virreina, de la Revolució, del Diamant i de la Vila de Gràcia, així com els jardins de la Mediterrània, a Sants-Montjuïc, es consideren zones acústicament tensionades en horari nocturn i cal reduir-hi el soroll que afecta el veïnat.

09/08/2022 12:51 h

Ajuntament de Barcelona

En el cas de Gràcia, els horaris de tancament de les terrasses entre els mesos d’abril i d’octubre seran els següents:

  • De diumenge a dijous: a les 23.00 hores.
  • Els divendres, dissabtes i vigílies de festius: a les 24.00 hores.

El pla de reducció de contaminació acústica a les places també inclou instal·lar dos vetlladors a les places del Sol, de la Vila de Gràcia i del Diamant, i un a la de la Revolució des de les 20.00 hores fins a l’horari de tancament. Altres mesures que impulsa el Districte i que s’han adoptat després de parlar amb els restauradors i els veïns i veïnes i que els sonòmetres hagin demostrat que se superen continuadament els decibels permesos, són:

  • Limitar els concerts i esdeveniments en aquests espais.
  • Instal·lar taps de plàstic a taules i cadires, i cadenes plastificades.
  • Assegurar que els establiments llencen el vidre als contenidors durant el dia i no a la nit, i que apilin els elements de les terrasses a l’espai públic.
  • Continuar la campanya de sensibilització amb quatre informadors que recorreran les places de les 21.00 a les 2.00 hores els dijous, divendres i dissabtes.
  • Millorar el servei de neteja amb dos nous vehicles.
  • Mantenir les inspeccions especifiques per controlar els aforaments dels bars i restaurants, i les de la Guàrdia urbana per incivisme i soroll.

Les tasques de prevenció es fan mitjançant un operatiu conjunt de la Guàrdia Urbana amb els Mossos d’Esquadra, a partir d’un estudi diari de les dades de les places. Els agents de proximitat, a més, mantindran el contacte amb el veïnat i els comerciants de les places per conèixer de primera mà les diferents problemàtiques.

Les mesures per reduir el soroll nocturn se sumen al Pla de places 2022, que impulsa el Districte des de fa sis anys per fomentar el civisme i per tal de fer conviure el dret del veïnat al descans amb el dret dels diferents col·lectius a gaudir de la ciutat.

La reducció de l’hora de tancament afecta també la Marina de Port

Pel que fa al districte de Sants-Montjuïc, concretament als jardins de la Mediterrània, situats al barri de la Marina de Port, es redueix també una hora l’horari de tancament:

  • De diumenge a dijous: a les 23.00 hores en el cas de les terrasses, i a la 1.30 hores per als establiments.
  • Els divendres, dissabtes i vigílies de festius: a les 24.00 hores en el cas de les terrasses, i les les 2.00 hores per als establiments.

Les mesures en aquest cas seran dispositius conjunts de neteja i Guàrdia Urbana a l’hora de tancament dels establiments per garantir la convivència, l’obligació d’emprar taps de plàstic a les taules i les cadires i campanyes per evitar la sobreocupació de les terrasses.

Igual que a Gràcia, es comunicarà formalment la mesura als establiments que vegin afectada la seva activitat, per tal que hi puguin fer al·legacions. Durant aquest període també es continuaran efectuant mesuraments de soroll.

Una mesura pionera a l’Estat i a disposició dels districtes

Les mesures per reduir la contaminació acústica es porten a terme en el marc de la implantació de les zones acústicament tensionades en horari nocturn (ZATHN), i ja s’han aplicat recentment al carrer d’Enric Granados, a l’Eixample, i en diversos carrers i places de Ciutat Vella.

Aquesta iniciativa, que és pionera a l’Estat i que es troba a disposició dels districtes, permet realitzar actuacions puntuals només en carrers o places on s’ha comprovat que se superen els llindars de soroll durant la nit. Forma part del Pla de mesures contra la contaminació acústica 2022-2030, que podeu trobar resumit aquí.