Per combatre les violències masclistes: “Pregunta, parla, escolta”

Amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, reforcem el compromís municipal amb la lluita contra les violències masclistes amb la campanya “Pregunta, parla, escolta”, que posa el focus en la necessitat d’encoratjar les dones que posen paraules al patiment i l’angoixa, donar-los suport i empatitzar-hi.

06/11/2023 09:15 h

Ajuntament de Barcelona

En els darrers anys, els estudis sobre l’impacte de les violències masclistes han aportat dades que dimensionen un problema estructural en la nostra societat. Aquestes dades, com les que recull l’Enquesta sobre les violències masclistes a Catalunya (2021), visibilitzen i fan objectiva una realitat global amb un abast intergeneracional:

  • El 79,3% de les dones han patit violència masclista
  • El 38,8% dels casos de violència masclista tenen lloc a les xarxes socials
  • El 82,7% de les joves han patit, almenys, una situació de violència sexual

A Barcelona també coneixem el context de les violències sexuals, les més prevalents, gràcies a la tasca d’atenció dels dos hospitals de referència de la ciutat, que disposen d’unitats especialitzades per assistir qualsevol persona que hagi patit una agressió sexual:

  • L’any 2022 l’Hospital Clínic va atendre 345 dones de més de 16 anys per violació, gairebé una cada dia.
  • Entre novembre del 2021 i novembre del 2022 l’Hospital de la Vall d’Hebron va atendre 341 menors, de 16 anys o menys, per violència sexual.

Darrere de cada una d’aquestes xifres hi ha una història. Una història que pot ser propera o viscuda en primera persona. Cal escoltar, preguntar i parlar sobre les violències masclistes, en totes les seves formes. Comportaments que són abusius, assetjament a la feina, violència física i sexual, intimidació, insults. Fets que succeeixen a casa o al carrer, amb parelles o exparelles, familiars, companys de feina o desconeguts. Entre tots i totes, creem espais segurs on parlar sigui el primer pas per combatre les violències contra les dones.

Serveis gratuïts i confidencials per fer front a les violències masclistes

Un problema estructural requereix una resposta contundent de les administracions públiques. A Barcelona disposem d’equips especialitzats a atendre les dones i els infants que viuen una situació de violència masclista, desplegats tant en serveis específics, com el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) o els punts d’informació i atenció a les dones (PIAD), com en el servei d’atenció a la víctima (SAV) de la Guàrdia Urbana de Barcelona o els equips hospitalaris de l’Hospital Clínic i l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Podeu consultar més informació sobre els serveis i recursos municipals de Barcelona Antimasclista aquí.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades