Alt grau d’execució del pressupost del 2023

L’Ajuntament de Barcelona tanca l’exercici 2023 amb els objectius financers principals acomplerts, mantenint un elevat nivell d’execució pressupostària, del 92,2%, i amb superàvit per primer cop des de la pandèmia. En concret, l’excés dels ingressos respecte a les despeses és de 51,2 milions d’euros, després del tancament amb dèficit dels darrers tres anys a causa del sobreesforç municipal per fer front als efectes de la covid-19.

05/03/2024 12:45 h

Ajuntament de Barcelona

El grau d’execució pressupostària arriba al 92,2% (en els capítols de l’1 al 7) i, més en detall, amb una execució de despesa corrent del 95,5%, amb 2.213 milions d’euros, i de la inversió, del 78,5%, amb 584 milions d’euros executats. L’estalvi brut pressupostari (diferència entre ingressos i despesa corrent) es manté estable i se situa, en el tancament del 2023, amb 534 milions d’euros, en el 16,2%, dins de l’interval del 15% al 20% recomanat.

L’endeutament també es manté estable en els 1.012,9 milions d’euros, i representa un 30,7% del total d’ingressos corrents, alineat amb la previsió inicial del pressupost i molt per sota del límit que marca la Llei d’hisendes locals. El romanent de tresoreria, els fons líquids que té l’Ajuntament per fer front a pagaments, se situa en un 5,7% dels ingressos corrents, per sobre del 5% que es fixa l’Ajuntament.

El pagament a proveïdors ha tancat l’any entorn dels 21,7 dies de mitjana des del moment en què la factura entra al registre municipal, molt per sota dels 30 dies que marca la llei.

Una gestió econòmica solvent

Les agències Standard & Poor’s i Fitch mantenen la màxima qualificació possible a la ciutat (A segons S&P i A- segons Fitch), tenint en compte que està limitada per la qualificació que rep el conjunt de l’Estat. Ambdues agències coincideixen que, si poguessin valorar l’Ajuntament de manera independent de l’Estat, la qualificació de la gestió econòmica municipal seria encara millor en tots dos casos.

De cara a millorar la transparència financera, properament es publicarà un informe sintètic, amb un format gràfic, dissenyat perquè sigui comprensible per a la ciutadania, amb els principals indicadors econòmics, financers i pressupostaris. Serà un informe de periodicitat anual, precís, però accessible i verificable mitjançant les fonts de dades obertes del web d’Estratègia i Finances i del Pressupost Obert.

 

Més informació

Etiquetes associades a la notícia