Adeu al Mainframe, el primer processador de dades de l’Ajuntament

Després de més de cinquanta anys en funcionament, l’Ajuntament jubila el seu primer processador de dades, el Mainframe, que fins a l’any 2012 ha donat servei a aplicacions corporatives com el padró d’habitants, el cens electoral, la recaptació, els tributs o el cadastre. El projecte d’extracció i preservació de dades, que es va iniciar el 2019, ha permès el tancament definitiu del processador amb un estalvi de prop d’un milió d’euros en llicències i manteniment.

29/12/2022 13:18 h

Ajuntament de Barcelona

El primer model del Mainframe, l’IBM 360-40 amb 64 kB, es va adquirir el 1967 per integrar-lo en el Centro Ordenador Municipal, l’oficina precursora de l’Institut Municipal d’Informàtica. S‘ha fet servir principalment per al processament d’una gran quantitat de dades i d’emmagatzematge.

Des del primer Mainframe, l’Ajuntament ha fet evolucionar la plataforma fins al 2012 amb el zSeries BC12. Des de l‘any 2005, les aplicacions existents s’han transformat gradualment a nous entorns, principalment a SAP i a Java.

L’any 2019, quan ja no es produïen transaccions al Mainframe, es va iniciar un projecte de preservació i consulta de dades inalterables amb una plataforma segura, escalable i flexible per a la gestió i l’arxivament de tot tipus d’informació durant llargs períodes de temps.

El projecte s’ha executat en dues fases: la primera entre el 2019 i el 2020, i la segona entre el 2021 i el 2022. En total, s’han decomissat 30 aplicacions, de les quals s’han reservat les dades i s’han creat les consultes necessàries.

Etiquetes associades a la notícia