Barcelona lidera l’avenç cap a l’economia del coneixement

L’última edició del document “Barcelona en xifres”, l’ampli recull anual dels principals indicadors econòmics, situa Barcelona al capdavant de l’avenç del conjunt de l’Estat cap a l’economia del coneixement.

20/01/2024 11:18 h

Ajuntament de Barcelona

L’StartUp Heatmap Europe situa la ciutat, per sisè any consecutiu, com la tercera ciutat europea preferida per establir-hi una empresa emergent, només per darrere de Londres i Berlín. I se situa en el vuitè lloc del rànquing mundial, i tercer de l’europeu, de ciutats més atractives per a visitants i emprenedors i emprenedores, segons el World’s Best Cities 2024, una classificació elaborada per Resonance Consultancy, que posa en relleu el capital humà i l’educació, les connexions locals i internacionals, i l’obertura, la tolerància i la confiança de la capital catalana.

Més de la meitat dels llocs de treball de la ciutat (56,7%) corresponen a activitats de coneixement alt, i concentra fins a deu instal·lacions científiques i tècniques de referència internacional, com són el sincrotró Alba o el supercomputador Mare Nostrum.

La ciutat té en marxa ara diversos projectes per impulsar l’ecosistema de ciència, coneixement i innovació, com la Ciutadella del Coneixement, que és la iniciativa per convertir l’entorn del parc de la Ciutadella en un node de coneixement urbà centrat en la biomedicina, la biodiversitat i el benestar planetari, i on es preveu que hi treballin 1.200 investigadors i investigadores.

El Comitè de les Regions, en associació amb la Comissió Europea, ha guardonat la ciutat amb el  European Entrepreneurial Region Award 2023, entre altres punts, per l’estratègia Barcelona Green Deal, integrada dins l’agenda urbana i econòmica.

Altres rànquings destacats

  • Quarta ciutat del Top 100 d’ecosistemes emergents del món, segons The Global Startup Ecosystem Report 2023.
  • Novena ciutat més atractiva per al talent digital i la desena més atractiva per als experts digitals.
  • Primera ciutat del sud d’Europa en captació i retenció de talent, segons el rànquing City Talent Index del 2022.
  • Top 25 de ciutats amb més competitivitat global per vuitè any consecutiu al Global Power City Index de la Mori Memorial Foundation.
  • Consolidació del lideratge com a ciutat europea amb una millor estratègia de captació d’inversió estrangera, segons l’informe fDi Cities and Regions of the Future 2022/2023, del grup Financial Times.
  • Quarta ciutat del món pel que fa a l’organització de congressos, segons la International Congress and Convention Association.

El document “Barcelona en xifres” l’elabora el Departament d’Estudis de l’Àrea d’Economia i Promoció Econòmica. El podeu consultar aquí.

 

 

 

Etiquetes associades a la notícia