La segona edició del festival d’arquitectures Model aplega més de 20.000 visitants
El Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona tanca la segona edició amb més de 20.000 assistents i més de 140 activitats, que han tingut lloc als entorns de la plaça de les Glòries entre els dies 20 i 30 d’abril. En l’esdeveniment, coorganitzat amb la Fundació Mies van der Rohe, hi han participat un centenar d’experts i expertes locals i internacionals que han portat el debat sobre els reptes urbanístics i arquitectònics a peu de carrer, amb una gran varietat de formats i propostes innovadores, com instal·lacions efímeres, realitats augmentades, festes, tallers i rutes.Durant onze dies els entorns del parc de les Glòries s’han transformat en una gran àrea d’experimentació arquitectònica i urbanística on reformular l’espai públic amb el lema “Empatia radical”. En l’esdeveniment, organitzat sota la direcció artística d’Eva Franch i Gilabert, hi han col·laborat més de cinquanta institucions i entitats i s’ha desplegat amb formats tan diversos com instal·lacions efímeres, realitats augmentades, exposicions, debats i conferències, festivitats, rutes, tallers i cursos, per on han passat més de 20.000 visitants. Per a les activitats amb aforament s’han registrat més de 5.600 inscripcions.
Un dels objectius principals de Model era proporcionar a la ciutadania desenes de debats que despertessin converses sobre lactàncies públiques, habitatge, espais naturals, recursos energètics, educació, avantguardes, antropocentrisme, violències o propietat intel·lectual, entre molts altres temes.
El més destacat de la segona edició
El festival va començar el dijous 20 d’abril amb una inauguració que va transformar el Mercat dels Encants en l’Assemblea nòmada, ideada per h3o Architects. Aquest va ser l’escenari on es van lliurar els premis Model a l’experimentació arquitectònica.
A més, en la segona edició del Protocol Barcelona, amb les cinc ciutats protagonistes de Model 2023 (Maputo, Mèxic, Mont-real, Kíiv i Seül), es va obrir el debat al mirador de la Torre Glòries sobre els models de ciutat que s’estan desenvolupant en indrets diversos del món per compartir punts de vista en relació amb el patrimoni, la sostenibilitat, la mobilitat, l’habitatge o la innovació.
Com a nou format de l’edició d’enguany, es va posar en marxa Salons Model, una sèrie de visites a biblioteques privades que han obert al públic les col·leccions particulars de la Biblioteca Miralles-Tagliabue, la Biblioteca Proustiana de Ferran Cuito i la Biblioteca Bohigas-Galí.
El Camp Model també s’ha incorporat com a novetat de la programació: un curs de deu dies transversal i nòmada d’arquitectures experimentals a través de diferents escoles d’arquitectura, disseny i creació de la ciutat: Escola Massana, BAU, EINA, IAAC, ETSAB, LCI, ESDi i ELISAVA.
El DHUB també ha presentat durant els deu dies del festival l’exposició “73 Barcelones”, on s’han mostrat una sèrie d’interpretacions cartogràfiques creades i dissenyades per més de 73 arquitectes locals amb l’objectiu de representar els barris que constitueixen la ciutat a través d’una perspectiva personal per aconseguir, finalment, una construcció col·lectiva. Aquest projecte, presentat juntament amb la Cooperativa La Capell, es pot continuar veient a la pàgina web de la cooperativa, on es poden obtenir els dibuixos, i els beneficis es destinaran a la Beca Model el 2024.
Amb quatre projectes d’arquitectures digitals, el festival ha continuat apostant per la dimensió més especulativa de la producció arquitectònica. El projecte “Arxiu de protestes”, de Farah Michel (guanyadora del premi Model), al DHUB, ha produït durant els deu dies del festival una col·lecció de les històries de ciutadans i ciutadanes de Barcelona a través d’imatges, cartografies digitals i gravacions sonores.