La taxa turística finançarà 48 projectes de retorn social

S'aprova un nou paquet de 48 projectes que es finançaran amb 11,1 milions d’euros provinents de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET) i que permetran aprofundir en les polítiques engegades per millorar la gestió del turisme i augmentar el retorn social a la ciutadania. Dels 48 projectes aprovats, la majoria (29) són peticions directes dels districtes, 8 se centren en la dinamització cultural i 5 en la gestió turística al voltant d’espais com la Sagrada Família o el Turó de la Rovira.

29/04/2024 16:32 h

Ajuntament de Barcelona

Es tracta del segon paquet de projectes finançats per l’IEET que s’aprova aquest mandat, després del del novembre del 2023, dotat amb 7,7 milions d’euros. El nou paquet de mesures consolida la tendència que fins al 66% de la taxa turística es destini al Fons de retorn ciutadà del turisme. 

Entre els 29 projectes sol·licitats pels deu districtes de la ciutat s’hi inclouen iniciatives com el projecte “Viu Montjuïc”, per revitalitzar el parc amb activitats organitzades per tots els equipaments que hi ha a la muntanya, que rebrà 220.000 euros, o els 250.000 euros per al projecte Cultura al barri”, per promoure activitats gratuïtes de circ, esport, dansa, teatre o música al barri del Besòs i el Maresme.

El retorn social del turisme, però, va molt més enllà i inclou també altres projectes concrets, com el foment d’espais literaris a Horta-Guinardó, la tercera edició del projecte “Aparadors artístics” a Ciutat Vella, una carpa de circ al Festival Circorts de les Corts, l’arranjament del mirador de Sarrià a Sarrià – Sant Gervasi, activitats de la Festa Major de Nou Barris o bé la Cavalcada de Reis de Sant Andreu i la Sagrera, entre altres.

L’Institut de Cultura de Barcelona gestionarà directament vuit projectes més, per exemple, “Barcelona × 10”, que busca específicament la projecció d’esdeveniments i projectes culturals sorgits des dels barris de la ciutat, la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara o suport específic per a esdeveniments com ara el Grec Festival, la Mercè 2024, la festa de Cap d’Any o el Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN.

Pel que fa als projectes relacionats amb la gestió de l’impacte del turisme, destaquen els 275.000 euros per consolidar el pla de places d’activitats familiars i infantils al districte de Gràcia, 200.000 euros per elaborar un pla d’acció al voltant de la Sagrada Família i els seus entorns, gairebé 78.000 euros per a la gestió i millora de l’espai de les bateries antiaèries del Turó de la Rovira, 60.000 euros per dotar el servei ja existent de mediació entre veïnat i gestors d’allotjaments d’ús turístic o 100.000 euros per acabar el Pla de gestió dels espais de gran afluència.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia