Inaugurat el nou supercomputador MareNostrum 5

21/12/2023 18:14 h

Ajuntament de Barcelona

Aquest matí, en un acte institucional d’alt nivell, s’ha inaugurat el supercomputador MareNostrum 5, instal·lat al Barcelona Supercomputing Center del Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). Les prestacions del MareNostrum 5 permetran fer un pas endavant a la ciència internacional. Tal és la seva repercussió, que la inauguració ha aplegat avui a una llarga llista de personalitats, com ara Pedro Sánchez, president del Govern, Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, Mateo Valero, director del BSC-CNS, i Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, entre d’altres.

El MareNostrum 5 pot assolir un rendiment fins a 18 vegades superior que el del seu predecessor, el MareNostrum 4. El nou supercomputador té l’objectiu d’arribar als 200 petaflops (200.000 bilions d’operacions per segon) i destaca per tenir una gran capacitat d’emmagatzematge, de 248 petabytes, única a escala mundial. Per les seves prestacions, el MareNostrum 5 podrà satisfer les necessitats de totes les disciplines científiques i contribuirà a dotar Europa de la tecnologia més avançada en l’àmbit de la supercomputació i accelerar la capacitat d’investigar amb intel·ligència artificial.

El MareNostrum 5 ha estat construït en col·laboració amb la Unió Europea, Espanya, Portugal i Turquia en el marc de l’estratègia europea de supercomputació EuroHPC, institució que coordina esforços i recursos amb l’objectiu de desplegar una xarxa de supercomputadors que garanteixi l’autonomia tecnològica i digital europea. El desenvolupament dʻaquest superordinador ha comptat amb un 35% dʻinversió pública, per part del Govern dʻEspanya (23,33%) i de la Generalitat de Catalunya (11,66%); i un 65% procedent de fons europeus i dels Estats que van donar suport a aquesta candidatura: Portugal, Turquia i Croàcia.

Jaume Collboni, ha donat la benvinguda a les persones assistents a l’acte inaugural del MareNostrum 5, organitzat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. En la seva intervenció, l’alcalde ha destacat que el MareNostrum 5 “és l’aposta més ambiciosa en ciència i tecnologia de la ciutat de Barcelona, una infraestructura crucial pel futur de Catalunya, Espanya i Europa”. Una aposta que, a més, se suma a una estratègia que inclou projectes com la Ciutadella del Coneixement o el nou Hospital Clínic. “És una de les infraestructures científiques més potents del món. Serà clau per a la recerca, que ens permetrà avançar en camps com la investigació en àrees com l’Alzheimer, però també en sostenibilitat i en ciutats més intel·ligents”, ha defensat.

En la seva intervenció, Pedro Sánchez ha subratllat que “compartim el propòsit de convertir Barcelona en referència científica europea, en benefici de Barcelona, de Catalunya i de tot Espanya”. El cap de l’executiu ha definit les instal·lacions que allotgen el MareNostrum 5 com “un centre d’excel·lència en la nova economia del coneixement”. Sánchez ha subratllat també el paper fonamental que jugaran en el desplegament digital els ministeris de Ciència, Innovació i Universitats i de Transformació Digital, la recent creació dels quals és clara mostra del compromís del Govern amb la digitalització. “Aquesta és la confirmació que el nostre país mira cap al repte de la digitalització amb plena determinació i sense cap por a les transformacions que implica”, ha assegurat.

Sobre el Barcelona Supercomputing Center

El BSC és un dels cinc grans centres europeus especialitzats en computació d’altes prestacions (HPC) i líder a Europa en el desenvolupament de tecnologies de computació de codi obert (d’accés i distribució gratuïts). És membre de primer nivell de la iniciativa Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE), la infraestructura de recerca paneuropea de Computació d’Altes Prestacions creada el 2010 per la Comissió Europea amb l’objectiu de pal·liar el retard en supercomputació d’Europa.

El BSC gestiona el MareNostrum, un dels supercomputadors més potents d’Europa. Fins ara se n’havien fet quatre versions, ubicades a l’antiga capella de la Torre Girona. La versió MareNostrum 5 s’ha instal·lat a la nova seu del BSC que ha permès agrupar l’equip que fins ara treballava en diferents edificis. La capella Torre Girona segueix acollint infraestructures de supercomputació.

Gestiona també la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES) i a més de fer treballs de recerca (actualment compta amb 64 grups i 150 projectes de recerca) també ofereix serveis de supercomputació a la comunitat científica de tot el país focalitzada en quatre camps: Ciències Computacionals, Ciències de la Vida, Ciències de la Terra i Aplicacions Computacionals en Ciència i Enginyeria. Aquests projectes es desenvolupen en el marc de programes de finançament de la investigació de la Unió Europea, convocatòries públiques de recerca espanyoles i catalanes i col·laboracions amb empreses líders com IBM, Microsoft, Intel, Nvidia, Lenovo, Repsol i Iberdrola.

El passat 14 de novembre es va publicar la llista Top500 de LINPACK en el congrés de supercomputació més gran del món a Denver (Estats Units), que classifica els 500 superordinadors més potents del món i el BSC és l’únic centre de supercomputació d’Europa amb dues entrades entre les 20 primeres. Al mateix congrés es va anunciar el premi a MareNostrum 5 com l’èxit més gran de l’any en l’àmbit de la supercomputació.