Miguel Gallardo, creador de Makoki i autor del cartell de la Mercè 2016, Medalla d’Or al Mèrit Cultural

Nascut a Lleida el 1955, Miguel Gallardo, que ha mort aquest 21 de febrer, va aconseguir que el personatge de còmic Makoki es convertís en una icona ‘underground’ que va deixar una important empremta en la generació dels vuitanta. Justament “per la seva contribució a la memòria gràfica d’un moment crucial de la història de la nostra ciutat”, el Govern municipal va proposar la setmana passada concedir-li la Medalla d’Or al Mèrit Cultural. L’altre premiat és el també dibuixant Francisco Ibáñez, autor, entre d’altres, de la sèrie ‘Mortadel·lo y Filemón’.

25/02/2022 17:20 h

Ajuntament de Barcelona

 

Gallardo és també conegut per retratar les seves pròpies experiències vitals. Un dels seus relats autobiogràfics tracta amb humor i perplexitat el descobriment i el tractament del tumor cerebral que li ha provocat la mort. Aquesta dimensió és també present a María y yo, on explica l’experiència de la seva filla, que pateix autisme. Gallardo s’ha distingit per la seva tasca de visibilització, sensibilització i normalització d’aquest trastorn, per la qual va obtenir el premi Serra d’Or.

A més del cartell de la Mercè, algunes de les seves obres estan directament vinculades a la ciutat. A El corazón de Barcelona: La Salut, el Coll y Vallcarca, per exemple, va retratar la vida d’aquests barris.

Al llarg de la seva carrera, les seves il·lustracions han aparegut en publicacions tant nacionals, com La Vanguardia o el diari Ara, com internacionals, com The New York Times, The Herald Tribune i The New Yorker. També ha fet portades per a les principals editorials del país.

Francisco Ibáñez, referent de l’humor

Gallardo no ha estat l’únic dibuixant a qui s’ha concedit avui la Medalla d’Or al Mèrit Cultural. També l’ha rebut el barceloní Francisco Ibáñez, “com a referent del món de l’humor i del còmic al nostre país”.

Nascut el 1936, entre finals dels anys cinquanta i mitjan anys seixanta, va crear sèries mítiques com La familia Trapisonda, 13, Rue del Percebe, El botones Sacarino, Rompetechos o Pepe Gotera y Otilio, a més de Mortadelo y Filemón. Ha venut més de 100 milions d’àlbums i és un dels humoristes gràfics més prolífics i reconeguts. El 2016 es va organitzar una mostra monogràfica de la seva obra al Saló del Còmic, per al qual Ibáñez va dissenyar el cartell.

Etiquetes associades a la notícia