Comença la precampanya forestal de prevenció d’incendis

Per segon any consecutiu, s’avança la precampanya davant la situació forestal a Collserola amb una vegetació sotmesa a un fort estrès hídric i baixa humitat. Els Bombers de Barcelona faran recorreguts per prevenir incendis forestals i a mitjan maig entrarà en funcionament el Parc de Vallvidrera. La campanya forestal començarà a principis de juny.

18/04/2024 11:42 h

Ajuntament de Barcelona

Amb la precampanya s’activen les tasques preventives a l’entorn de Collserola per evitar incendis durant el període d’estiu, i es despleguen diferents equips per la superfície del parc que pertany a la ciutat de Barcelona (districtes de les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Nou Barris i Gràcia).

Els recorreguts que faran els equips destinats a tasques forestals tenen per objectiu:

  • Millorar el coneixement del territori de l’entorn forestal de Collserola i familiaritzar-se amb la cartografia operativa.
  • Reforçar el coneixement d’elements tàctics de la zona per a l’acció operativa dels bombers i bomberes (punts d’accés al massís, punts d’emplaçament de vehicles, carenes, barrancs, etcètera).
  • Detectar elements que puguin afectar l’actuació dels bombers i bomberes en cas d’incendi i donar-hi solució.

A mitjan mes de maig entrarà en funcionament el Parc de Vallvidrera, que, a més, augmentarà el nombre de vehicles i d’efectius per assegurar un accés ràpid a la zona forestal i actuar amb celeritat en cas d’incendi. La campanya forestal d’estiu començarà al mes de juny i estarà activa fins a mitjan setembre.

Accions de divulgació amb el veïnat

Per millorar la preparació del veïnat de muntanya, s’estan fent sessions informatives de prevenció d’incendis forestals, en què es destaca la importància de la col·laboració per mantenir aquests espais lliures d’incendis i fer un bon ús de l’entorn, i, a més, s’hi explica com s’ha d’actuar en cas d’incendi forestal.

També està previst fer un simulacre d’incendi forestal el 26 d’abril per posar en pràctica la resposta operativa en cas que es produeixi un incendi d’aquest tipus i visibilitzar la importància de la prevenció i la coordinació dels cossos actuant amb el veïnat dels barris. En el simulacre hi participaran els responsables dels plans d’autoprotecció dels barris de muntanya, la Guàrdia Urbana i el Consorci de Collserola.

Aquest tipus d’exercicis permeten optimitzar els protocols d’actuació existents, i, als veïns i veïnes, conèixer de primera mà què cal fer en cas que es produeixi un incendi a prop de casa.

Recursos

El cos de Bombers disposa de vehicles aeris no tripulats (drons) que permeten disposar d’imatges zenitals tant en situacions d’emergències com en tasques de prevenció, i que aporten un plus de seguretat als intervinents i faciliten la presa de decisions.

També es disposa d’una ambulància 4×4, inèdita en l’àmbit metropolità, que té capacitat per circular en entorns rurals i forestals gràcies a la tracció a les quatre rodes, i que disposa d’un suport de llitera especialment dissenyat per a la circulació per corriols.

Com us podeu protegir dels incendis forestals?

En els mesos de més calor cal la màxima precaució i col·laboració de la ciutadania. Des del 15 març està prohibit fer treballs forestals o cap actuació que pugui generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes.

Si us trobeu davant un incendi forestal, truqueu al 112 i faciliteu-los tota la informació possible.

Consulteu aquí com us podeu protegir dels incendis forestals.

Notícies relacionades